Yapışkanlı Folyo Uygulaması: Renkli Manyetik Pano


Evde veya iş ortamında kafamıza göre üzerine bir şeyleri asıp geri indirebileceğimiz panolar arasında manyetik panolar en başarılı seçeneklerden. Çünkü:

  • Diğer pano türlerine göre uzun ömürlü. Hatta sonsuz ömürlü diyebiliriz. Sonuçta bu tür panolar aslında mıknatısla etkileşen metal, tercihen çelik, parçaları. Evinizdeki otuz yıllık buzdolabına hala magnet yapıştırabiliyorsunuz değil mi?
  • Hemen hemen hiç bakım gerektirmez. Mantar pano veya sünger pano aldığınızda yüzeyleri bir süre sonra delik deşik olacaktır ve değiştirmeniz gerekecektir.
  • Uygun fiyatlı. Kendiniz bile yapabilirsiniz. Yukarıda da değindiğim gibi tek ihtiyacınız mıknatısla etkileşebilen düzgün bir metal parçası.
  • Aksesuarları uygun fiyatlı. Toplu iğne veya mantar pano çivisi kadar ucuz neredeyse. İşinizi rahatça görebilecek 50 tane nikah şekeri mıknatısını 3 liraya edinebiliyorsunuz.

Gelelim bu yazının konusuna. Uzun ömrü nedeniyle bir öğretmen arkadaşımın odasına yerleştirilebilecek en uygun pano türünün manyetik pano olduğuna karar verdik. Odanın genel temasına uyumlu olabilmesi için belirli bir renge ihtiyacımız vardı, mora. Ancak son derece kısır Türkiye piyasasında tabii ki mor manyetik pano bulamadık. Çözüm: IKEA‘da satılan 37×78’lik beyaz veya lame Spontan manyetik panolardan edinip mor yapışkanlı folyo ile kaplayarak isteneni elde etmek.

Tabii ki başka bir yerden başka bir manyetik pano alabilir, kendimiz bir metal parçası bulabilir veya üzerine biraz daha para ekleyip manyetik özellikli yazı tahtası alabilirdik. Ancak istediğimiz bir yazı tahtası değil dekoratif işlevleriyle birlikte bir panoydu. Ankara’da olduğumuzdan Spontan panoları doğrudan IKEA’dan alma şansımız vardı; internet mağazasında satışta olmadığından belirli mecralardaki bazı çakal satıcılar iki katı fiyata satmaya çalışıyorlar. Ve panoyu hazır aldığımızda asma kısımları da hazır bulunuyordu ki uğraşmak istemedik. Yoksa gidin sanayiye büktürün bir parça metal, 5-10 liraya da görürsünüz işinizi. Hatta esnafın hurdaya çıkardığı metalden alırsanız para bile vermeyebilirsiniz.

Her neyse, malzemelerimiz;

İki adet 37×78 cm Spontan pano, biri şöyle:

Bir adet 45×200 cm dcfix mor yapışkanlı folyo:

Folyonun eni panonu genişliğini kurtarıyor. Panonun yaklaşık 2 cm kalınlığı var, iki taraftan folyoyu arkaya kıvırdığınızda en az 4 cm’ye daha, yani toplam 41 cm’ye ihtiyacımız var ki 45 cm bu işi gayet görüyor. Buradan bir kesme yapmamıza gerek yok. Bir ekleme lazım olsaydı bile folyo gayet kaliteli, kolayca neredeyse iz bırakmadan yapabilirdik.

Panonun boyu ise 78 cm, arkaya katlamalarla birlikte 82 cm’ye ihtiyacımız var, biz garanti olsun diye 85 cm kesiyoruz, fazla kıvırmak göz çıkarmaz, arkada kalacak nihayetinde.

Folyonun arkasında cetvel var neyseki, ölçme işlerini kolaylıyor. Yalnız bu cetvelin her zaman sıfırdan başlamadığını unutmuyoruz, başlangıç ve bitiş noktalarını kontrol ediyoruz mutlaka:

Yapıştıracağımız yüzey tertemiz olmalı ve üzerinde nem ve toz kalmamalı. Sonra folyonun kısa kenarından biraz ayırıp arkaya kıvıracak kadar da pay bırakıp yapıştırıyoruz panoya. Folyonun yapıştırıcısını yavaş yavaş açarken bir peçete veya sünger yardımıyla yapışan yerleri siliyor ve düzlüyoruz, bu şekilde hava kabarcıklarını da kaçırıyoruz:

Üst yüzeyi yapıştırdıktan sonra …

… sıra kenarları kıvırmakta:

Folyoyu kolayca bükebilmek ve yapıştırabilmek için ateşe ihtiyacımız var. Biraz ısınınca folyo çok daha kolay kıvrılıyor. Yanımızda çakmak getirmeyi unutmuşuz ama olsun, elektrikli ısıtıcımız var:) Folyonun uzun kenarlarını biraz biraz ısıtıcıya tutuyoruz:

Ve hemen içeri doğru katlıyoruz. Kıvırırken elimizi folyoda içten dışa, kenara doğru gezdiriyoruz ki içeride hava kabarcığı kalmasın:

Köşelerde rötuş yapıyoruz, kare şeklinde kesiyoruz ki kolayca katlayabilelim:

Sonra kısa kenarları da katlıyoruz ve işlem tamam.

Sonuç şöyle:

Bu çalışma bize folyoda yararlandığımız indirimle de beraber 29+29+11 olmak üzere toplam 69 liraya maloldu. Buna karşılık 37×78 cm ölçülerinde iki adet son derece dekoratif panomuz oldu. Kullandığımız bütün malzemeler de, özellikle Alman malı folyomuz, piyasada bulabileceğiniz en kaliteli alternatiflerden. Bu çalışmayı, metal parçayı kendiniz bularak ve istediğiniz folyoyu bir milyoncudan alarak (bir milyoncularda aradığımız moru bulamadık) 5+5+4 yani 14 liraya da getirebilirsiniz. Sonuç olarak biraz emekle çok uygun fiyata son derece uzun ömürlü panolar üretiyorsunuz. Evet üretiyorsunuz, belki uzun süredir yapmadığınız bir şey. Ortamınıza sizden bir damga vuruyorsunuz.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.