Bilgisayarınızdaki benzer klasör ve dosyaların sayısı arttıkça aradığınızı bulmakta, dilediğiniz dosyayı dilediğiniz gibi değerlendirmekte zorluk yaşamaya başlayabilirsiniz. Bunu aşmanın yollarından bir tanesi dosya ve klasörleriniz için sistematik bir adlandırma yöntemi kullanmak. Bu sistematik yöntemlerden biri de adlandırmayı sıralı veya tarih bazlı gerçekleştirmek.
Örneğin, dosyalarınızın sürekli yedeğini alıyorsunuz ama yedekler birbirine giriyor, neyi ne zaman kaydettiniz kopyaladınız hatırlayamıyorsunuz. Dosyaların son değiştirme tarihleri zaman zaman yanıltıcı olabilir, hele sonradan ufak da olsa oynamalar yaptıysanız. Bu durumda yedek aldığınız tarih ve saatten yararlanarak klasörleri düzenleyebilirsiniz:
Eğer çok da önemli değilse saati kullanmayabilirsiniz bile. Burada önemli olan zamanı kullanırken büyükten küçüğe doğru gitmek, yani yıl>ay>gün>saat>dakika şeklinde. Nedeni basit, sözün gelişi 2017’de kaydettiğiniz her şey, ayı, günü, saati ne olursa olsun 2016’da kaydettiğiniz her şeyden daha yeni. Aynı şekilde bugün kaydettiğiniz her şey saati dakikası ne olursa olsun dün kaydettiklerinizden daha yeni. Sürelerin arasında kısa çizgi (-) veya alt çizgi (_) kullanmak adlandırmanın kullanışlılığını arttırabilir, seçerken sizin de görmenizi kolaylaştırır. Teknik nedenlerden dolayı boşluk kullanmamanız daha sağlıklı.
Teknik çalışanlar tarafından sunuculardaki adlandırma işlerinde, şirketlerde proje revizyonlarını adlandırmada ve daha pek çok farklı profesyonel alanda kullanılan bu yöntem size de yardımcı olabilir. Ayrıca bu adların hafızası da var, sizin için kaydettiğiniz tarihi tutuyor.
Diyelim ki benzer dosyalar arasında bir düzen oluşturmak istiyorsunuz. Fotoğraf makinelerinizden veya cep telefonlarınızdan bilgisayara fotoğraf atarken fotoğrafların IMG00095, IMG00096 gibi adlandırıldığını görmüşsünüzdür. Neden benzer bir adlandırma yöntemini siz de kullanmayasınız dosyalarınıza çeki düzen vermek için?
Örneğin:
İnternet siteleri için arayüz tasarlarken sık sık çalışmalarımda değişiklikler yapıp yeniden kaydediyorum. Karışmaması için çalışmaları sıralı bir biçimde adlandırıyorum ki çalışmalar nasıl bir gelişim sürecinden geçmiş göreyim. Tarih o kadar da önemli değil benim için. Yukarıda bir sitenin anasayfasını çizerken ürettiğim görselleri görüyorsunuz.
Diyelim ki bir dilekçeyi farklı farklı yerlere yazıp duruyorsunuz, nereye yazdığınız, hangi tarihte yazdığınız gibi bilgilerle belgelerinizi bir sıraya sokarak aralarında daha rahat gezinebilirsiniz.
Bu tür bir adlandırma yaptıktan sonra dosyaları veya klasörleri alfabetik sıraya göre görüntülerseniz sizin adlandırdığınız sıraya göre karşınıza çıkacaktır. Bu daha teknik durumlarda da geçerli.