“Bizim bilgisayar çöktü, sen anlarsın diye düşündük, bir bakıver.”
Bir akrabamın çocuklarına işlerini görsünler, biraz da oynasınlar diye aldığı dizüstü bilgisayar artık açılmıyormuş; haberi bu şekilde geldi. Ben de ortalama bir kullanıcıdan çok az daha ileri seviyede olduğum ancak memleketteki durum nedeniyle “bilgisayar tamircisi” muamelesi gördüğüm için devreye girdim.
Aklıma ilk gelen soru “Bilgisayarın yanında bir CD/DVD çıktı mı?” oldu; çıkmış ancak sonra gördük ki çıkanlar bizi kurtarmaz.
İnternet bağlantısı konusunda sıkıntılarımız vardı, bu yüzden telefonumu modem yaparak kendi bilgisayarıma açılmayan bilgisayarın kurtarma dosyalarını indirmeye karar verdim. Bir yandan da kotayı aşıp aşmayacağımı düşünüyorum.
Derken bilgisayarın “Lenovo” olduğunu fark ettim, biraz geç oldu. Mağazalarda, e-ticaret sitelerinde, her türlü vitrinde karşılaştığım ve bir arkadaşım sayesinde işlevini tam olarak fark ettiğim Onekey Recovery aklıma geldi, daha önce hiç araştırmamış ve denememiştim ama. Yanlış hatırlamıyorsam el altında bir yerlerde, genelde açma-kapama düğmesinin hemen yanında üzerinde ok bulunan bir düğme olmalıydı, yoktu.
Onekey Recovery yapıştırıcısı vardı bilgisayarın üzerinde. Ben de sağında solunda düğme aramaya başladım. Bir amatör olarak amatörlüğümü hiç yansıtmadan gerçekleştirdiğim bilgisayarı evirip çevirme ve düğme arama işlemi bilgisayar sahiplerini telaşlandırdı. Sonradan öğrendiğim kadarıyla kafalarında “Acaba bilgisayarı açması mı gerekiyor, tamir olur mu ki?” gibi sorular oluşmuş, anladım ki böyle hareketler yapmamalıyım 🙂
Cihazın kullanma kılavuzuna biraz göz attım. Cihazın şemasına bakarken gördüğüm, sol yan panelde gösterilen “Novo button” adlı düğme yabancı geldi, bir kontrol edeyim dedim, şuna benzer küçücük bir düğme buldum:
Benim uğraştığım modelde resimde görülen ok beyaz boyalı değil kabartma şeklindeydi ve düğmenin üstüne değil panele yerleştirilmişti, doğal olarak düğme bulma görevi biraz daha zorlaştı.
Düğme çok küçük olduğu için tığ gibi bir şey istedim, talimatlara uyarak bilgisayarı tamamen kapattıktan sonra bir süre basılı tuttum düğmeye. Karşıma kurtarma ekranı geldi. Cihazın sahiplerini içerisindeki tüm bilginin silineceği konusunda uyardım ve kurtarmayı başlattım. Sistem karşımıza mağaza çıkışlı hâlinde yeniden geldi. Bir daha çöktüğünde bilgisayarı kapatıp meşhur düğmeye basmalarını tavsiye ettim, mutlu mesut kapattık bu defteri.
Bu süreç çocukluğumuzdan beri gördüğümüz şekilde nasıl işlerdi?
Bilgisayarınızın başlatma düğmesine bastınız ve gördünüz ki bilgisayarınız açılmıyor. Bilgisayar teknolojilerine ise oldukça uzaksınız. Anladığını düşündüğünüz ve yakınınızda olan birinden yardım istersiniz. Büyük ihtimalle gerçekte anlamıyor olacaktır. Sonra “bilgisayarcı” diye bilinen bir kısmı kan emici esnaf grubuna götürdünüz cihazınızı. Varsayıyoruz ki cihazınızda Onekey Recovery vb. bir özellik bulunsa dahi bilgisayarcınız haberdar değil, yani kötü esnaf modeli üzerinden yürüyoruz. Kendisine veya size ait olmayan, internette belli başlı ağlardan çektiği veya bir tanıdığından bulduğu korsan bir Microsoft Windows işletim sistemi sürümü yükleyecek bilgisayarınıza. Üzerine bir de para alacak (Format 20 lira!). Siz de hem haksız kazanca aracı olmuş olacaksınız hem de güvenlik düzeyi yerlerde bir işletim sistemi ve getireceği milyon tane problem ile baş başa kalacaksınız.
Lenovo’nun Türkiye pazarındaki durumunu ve müşteri memnuniyeti seviyesini bilmiyorum ancak kesinlikle bizim insanımız için kramp hâline gelen bir sorunun tek tuşla çözümünü üretmiş: Diskte fabrika çıkışlı olarak kurtarma için ayrı bir bölüm ayırma, oraya kurtarma dosyalarını yükleme ve sistemle ilgili bir sıkıntı oluştuğunda tek tuşla giderebilme. Tabi başka markaların da benzer çözümleri bulunuyor. Giriş seviyesi bilgisayar kullanıcısı tanıdıklarınıza bir ürün önerirken bu ve benzeri detayları göz önüne almanızı tavsiye ederim.
“Kurtarıcı: Lenovo Onekey Recovery” için 2 cevap
Yazdıklarının sıkı takipçisiyim Tunahan. Devam devam 😀
Ankara neyse de farklı illerde sabit diski tamamen silip, bu kurtarma bölümünü yok edip, korsan Windows kurarak bilgisayarı teslim etmek artık format işinin tanımı olmuş. Bilgisayarınızı virüslü olduğu için tamire veriyorsunuz, “bilgisayarcı” size daha üst seviye bir kaç virüsle beraber geri veriyor ve bunun üstüne para alıyor. Yazıdaki 20 lira taban fiyat olmuş.
Bu konuda ben de çok dertliyim. 😀 Bartın’da ben evde yokken çöken dizüstü bilgisayar tamire gittiğinde kapağı kırık (!?) olarak geri gelmişti. 😀