Fenix E12 El Feneri


Profesyonel uğraşınızda (kampçılık, gece bekçiliği, …) özellikle lazım değilse bile bir el feneri edinmek için farklı nedenleriniz bulunabilir:

  • Elektrik kesilmeleri vb. durumlarda ışıksız kalmamak istiyorsunuzdur.
  • Gerekli durumlarda kullanmak için aracınızda yer alması gerektiğini düşünüyorsunuzdur.
  • Tedbir amacıyla yanınızdan ayırmıyorsunuzdur.
  • Kırsalda oturuyorsunuzdur ve sık sık çevreyi kontrol etmeniz gerekiyordur.
  • Genel olarak günlük hayatınızın anlamlı bir bölümü karanlık ortamlarda geçiyordur.

Her zaman bu tür ihtiyaçlarınıza işportacılarda kaliteli ve yeterli çözümler bulamayabilirsiniz. Özellikle kırsalda üzerinde milyon tane LED aydınlatma bulunan, prize takılıp şarj edilen ancak kendini zor aydınlatan plastik dev fenerlerin kullanımı çok yaygın, çünkü ucuz ve işlevsel. Bu aletlerin başlıca önemli kusurları da ömürlerinin sınırlı olması ve hantallıkları.

Ben de hantal olmayan işlevsel bir fener edinmek maksadıyla zamanında bir tane Coast G10 cep feneri almıştım, 16 TL idi aldığımda, serçe parmağım kadar bir şey, tam bir anahtarlık maskotu. Şu an Türkiye’deki sanal marketlerde bu ürün kalmamış, kalsa idi zıplayan dolar kuru ve enflasyon sebebiyle fiyatı 30-35 TL civarında olurdu. Doların durumunu ihmal edersek, 16 TL üzerinden gidersek, fiyatının hakkını çok güzel verdi uzunca bir sürede. Fakat geçtiğimiz ay yaklaşık 80 cm yükseklikten sert seramik zemine çok kötü bir pozisyonda düşüp temassızlık yapmaya başladı ve sonunda tamamen bozuldu. İlginçtir, LED’i hâlâ sağlamdı. Türkiye’deki marketlerde kalmış olsaydı hakkında bir şeyler karalamak isterdim, belki bir boş zamanında onu da yaparım.

Daha sonra ben de yeni fener arayışına girdim. Coast G10’u araştırırken kullandığım yöntemleri izledim ve yine Coast, Led Lenser, Fenix gibi markaların ürünlerine uzun uzun farklı marketlerde göz attım. Coast’un işimi görecek modelleri Türkiye’de bulunmadığından ve bu modellerin pil ömrü konusunda beni tatmin etmemesinden, Led Lenser’ın istediğim modellerinin dayanıklılık standartlarının düşük olmasından ve diğer ürünler için de farklı etkenlerden ötürü Fenix E12 almaya karar verdim. Kısa kısa anlatayım bu aleti, ne yazık ki görsel anlamda yeterince zenginleştiremedim incelememi. Yazılı içerikle kapatmaya çalışayım bu eksiği:

Fenix E12 kutusundan çıkanlar.
Görsel 1: Fenix E12 kutusundan çıkanlar.

Ürünün fiyatı 100 TL civarında, yurt dışında fiyatı 27-28 dolar civarında seyrediyor. Benim Coast G10’u aldığım zamanlarda 60-65 TL’ye alınırdı muhtemelen. Fiyatı itibariyle pek de amatör bir ürün gibi durmuyor, zaten değil. Yine de özellikle açık havaya tutkulu amatörler için ya da çok sayıda özelliği bir arada bulmak isteyenler için mevcut koşullarda (dolar kuru) fena bir fiyat değil.

Ambalajı açması oldukça zor, iyi oturtulmuş her şey yerine. Ben paramparça ettiğim için resmini koymadım. Paketin içerisinden Fenix E12 el feneri, bir adet AA Alkalin pil, bilek kordonu, O şeklinde bir yedek halka, garanti belgesi ve kullanma kılavuzu çıkıyor (Görsel 1).

Görsel 2: Fenix E12'nin boyutları.
Görsel 2: Fenix E12’nin boyutları.

Uzunluğu 90 mm, çapı 19 mm. Bu sayılar tabi herkesin kafasında şak diye çizmez fenerin resmini. Kolayca cebinizde her yere götürebileceğiniz bir büyüklükte. Boyutları aşağı yukarı benim işaret parmağımınkine tekabül ediyor (Görsel 2). Yüksek kalite alüminyum gövdesi pil hariç 28,5 gram ağırlığa sahip. Gövdenin dokusu da ele güzel bir his veriyor ve tutmayı kolaylaştırıyor. Tasarımı oldukça basit ve yerinde olmuş.

Paket içeriğinden de anlaşılacağı üzere 1 adet AA pil ile (bildiğiniz kalem pil ama sıradan çinko karbon olanlardan değil) çalışıyor ki harika bir özellik. Hem fenerin boyutunun mantıklı sınırlarda kalmasını sağlıyor hem de güç kaynağının bulunabilirliği açısından çok avantajlı. Bütün benzeri ürünlerinizi AA pille çalışan modellerden seçerek, pillerin değiştirilerek kullanılabilmesinin de yardımıyla, güç kaynağı konusunda neredeyse hiç sıkıntı yaşamayabilirsiniz. Kullandığınız pilin türüne göre fenerin pil ömrü değişiyor. Firma şarj edilebilir 1.2 V Ni-MH pilleri önermiş ve en uzun pil ömrünü bunlarla vadediyor. Ayrıca 1.5 V Alkalin ve şarj edilemeyen 1.5 V Lityum pilleri de kullanabilirsiniz denmiş, şarj edilebilen lityum iyon pilleri sakın kullanmayın denmiş. En bulunabiliri doğal olarak 1.5 V Alkalin piller, zaten yanında da alkalin pil hediye ediliyor. Pili yerleştirmesi de oldukça basit (Görsel 3), koruma bulunduğu için + ve – kutupları karıştırsanız da sorun yok (karanlıkta olur öyle şeyler).

Görsel 3: Fenix E12 pil yerleşimi.
Görsel 3: Fenix E12 pil yerleşimi.

Fenix E12 üç farklı ayar bulunduruyor. En düşük ayarda ışık miktarı (fenerin yaydığı toplam görünen ışık) 8 lümen, orta ayarda 50 lümen, en yüksek ayarda ise 130 lümen. Video çekmediğim için yeterince fikir vermiyor doğal olarak bu miktarlar, şöyle yardımcı olmaya çalışayım:

En düşük ayarda (8 lümen) karanlıkta sıradan küçük bir ampul gibi kullanabilir, kişisel ve küçük işlerinizi güzel bir şekilde görebilirsiniz; kapalı ve dar ortamlarda sağı solu kolaylıkla kontrol edebilirsiniz, gece yürüyüşlerinde önünüzü görmek için yararlanabilirsiniz. Pil ömrü Alkalin pil ile 22 saat, Ni-MH pille 40 saattir. Pil ömrü oldukça fazla olduğundan en düşük ayarda bu feneri yeri geldiğinde kamp ışığı olarak bile kullanabilirsiniz.

Orta ayarda bu işlevlerin üzerine daha geniş kapalı alanlarda ve küçük açık alanlarda gözetleme kontrol işlevlerini de ekleyebilirsiniz. Örneğin evinizin geniş antresinde, bodrum katında, küçük bahçenizde gece ne olup bittiğine bakabilirsiniz kolayca. Ayrıca yolunuzu bulurken daha geniş alanları daha iyi görmenizi ve çevrenizi kontrol etmenizi sağlayabilir. Pil ömrü Alkalin pil ile 3 saat 30 dakika, Ni-MH pille 6 saat 30 dakikadır. Çoğu zaman, kırsalda veya ormanda bile, orta ayar sizin için fazla fazla yeterli olacaktır, tecrübeyle sabittir.

En yüksek ayarda (ışın kalitesi için: Görsel 4) oldukça geniş alanlarda kontrol amaçlı kullanabilirsiniz. Sözgelimi kırsalda yaşıyorsunuzdur ve evinizin penceresinden evin önündeki geniş alanda, tarlada, ne olduğuna bakmak istiyorsunuzdur, zira menzili azami 88 metre! En yüksek ayar daha çok açık havada ya da aşırı geniş kapalı alanlarda kısa süreli kullanıma uygun. Bir acil durum çözümü olarak kabul edilebilir. Pil ömrü Alkalin pil ile 1 saat, Ni-MH pille 1 saat 30 dakikadır. Fenerin en yüksek ayardaki performansına şöyle iki örnek vereyim:

  • Evimin penceresine yaklaşık 80 metre (Google Maps) uzaklıkta olan yaya geçidinin tabelasını kolayca aydınlatabiliyorum.
  • Oturduğum 10 katlı apartmanın bodrum katına inip merdiven boşluğundan feneri dikey bir şekilde en üst kattaki cam tavana doğru tuttuğum zaman cam tavanı ve bütün katların merdiven boşluğuna bakan taraflarını kuvvetlice aydınlatabiliyorum. Apartman sakinlerinde şaşkınlığa sebep olabiliyor.
fenixe12_04
Görsel 4: Fenix E12’nin en yüksek ayarda, karanlıkta, yaklaşık 2 metre uzaklıktan duvarda oluşturduğu aydınlık. Kamera kalitesi etkilidir.

Peki ayarlar arasında nasıl geçiş yapılıyor? Fenix E12’nin benim sevemediğim tek özelliği bu geçiş detayında. Fenerlerin başlık döndürülerek açılıp kapatılmasının veya ayarlanmasının oldukça kullanışsız olduğunu düşünürüm ki Fenix E12 sadece arkasında bir adet düğme barındırıyor bu işlevler için (Görsel 5). Açmak ve kapamak için düğmeye tam olarak basıyoruz, ayarlar arasında geçiş yapmak içinse düğmeye hafifçe dokunuyoruz. Fenerin başlığıyla bizi muhatap etmemesi hoş olsa da her basışta fenerin en düşük ayarda açılması ve hafif dokunma hassasiyetinin kimi insanlarca zor algılanması bence eksi bir yön. Mesela görece yaşlı bir insan fenerin farklı ayarları arasında geçiş yapmakta zorlanabilir.

Arkadaki düğmenin etrafındaki hafifçe yükseltilmiş metal çerçeve ise ince düşünülmüş bir detay. Bu sayede feneri kolaylıkla, ister ters ister düz olarak, dik bir şekilde düz bir zemine, örneğin masaya, koyabiliyorsunuz. Bu ince detay aynı zamanda bilek kordonunun ipini deliklerden geçirmeyi bir miktar zorlaştırıyor.

Görsel 5: Fenix E12’nin açma, kapama, ayarlama düğmesi.

Fenix E12’nin sunduğu ışık yoğunluğu en fazla 1936 kandela. 1 metreye kadar olan yüksekliklerden düşmeye dayanıklı ve su geçirmezliği konusunda IPX-8 standardında, yani suyun altına 2 metreye kadar güvenle inebilirsiniz. Fenere dair dayanıklılık detayları en sevdiğim kısımlar. Yine de feneri 1 metreden aşağı atıp atıp da ters köşe olup garantiyle uğraşmak zorunda kalmayın derim. Su geçirmezliğini koruyabilmesi için zaman içerisinde fenerdeki contayı yedek olarak verilen O şeklindeki halka-contayla yenilemeniz gerektiği söyleniyor. Ayrıca pilin temas noktalarının ara ara temizlenmesi ve fenerin kullanılmadığı zamanlarda pilin çıkarılması önerilmiş, pilin akıtma ve patlama ihtimaline karşı. Pil markaları bizim pilimiz akıtmaz der, onlara kulak asmayın siz, akıtır, tedbirinizi alın.

Bu yazı içerik itibariyle tam bir işsizlik gibi görünebilir, öyledir. Belki birilerinin faydasına olur. Türkiye’de Fenix E12’den sınırlı sayıda kalmış gibi görünüyor. Yurt içinden veya yurt dışından alırsanız da güle güle kullanın.

Not: Bu yazının üzerinden çokça geçtikten sonra bir gün, Iğdır’da, 2017 kışında, buz gibi bir gecede bu fener deyim yerindeyse tutukluk yaptı. Hava sıcaklığı –20 dereceden düşüktü orası kesin ancak tam olarak kaçtı kestiremiyorum. Acaba ideal çalışma sıcaklığı nedir merak etmekteyim.

Not: Üzerinden yıl geçtiği halde anca fark ettiğim bir durumu da paylaşayım: Yüksek ışık şiddetinde LED ısınıyor. Bugüne kadar hiç sönmedi bu nedenle ancak yine de paylaşayım dedim.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.