Demonte Mobilya Alışveriş Rehberi


Yapı markette gezerken bir satış görevlisine kanıp aldığım vidalama matkabıyla başlayan demonte mobilya deneyimim ummadığım noktalara ulaştı, elimden 10-12 parça mobilya kısa sürede geçti. DIY(do it yourself) diye anılan uğraşa ayaküstü baktım çıktım.

Görsel: https://flic.kr/p/j8vci3
Görsel: IKEA, flickr

Nedir bize demonte mobilyaları tercih ettiren? Çoğunluğu öğrenci pek çok insan için ilk cevap şüphesiz “fiyat”tır. Oldukça kaliteli demonte mobilyaları kendisiyle aynı kalitedeki bir başka parçayı mağazadan direkt aldığınızdan çok daha ucuza getirebiliyorsunuz. Montaj, stok ve taşıma masraflarından elde edilen kazanç kısmen cebinize kalıyor. Hele öğrenciyseniz, önce işlev sonra kalite geliyorsa ve evi sadece birkaç sene kullanmak gibi bir planınız varsa(ve uygun meblaya eşyalı bir ev kapatamadıysanız) 200-300 liraya odanızı döşeyebiliyor ve sizden sonra gelenlere gönül rahatlığıyla devredebiliyorsunuz.

Dezavantajları da bol. Yorulma ihtimaliniz yüksek, kullanmaya başlayana kadar hemen her aşama normal bir mobilya alışverişinden çok daha fazla efor gerektiriyor(mağaza mağaza gezip araştırma kısmı tartışmaya açık). Marka sayısı ciddi şekilde fazla ve özellikle belirli bir fiyat barajının altında her markaya ürünleri konusunda kolay kolay güvenemiyorsunuz, müşteri memnuniyeti de aynı güven kotasına dahil. Eğer bir yapı marketten yapıyorsanız alışverişinizi kanser olma riskiniz bile var. En önemlisi, almak istediğiniz her ürünü kurulu haliyle görme şansınız ne yazık ki yok. Pek çoğu için size hakkında detaylı fikirler verebilecek yeterli görsel bile bulamıyorsunuz.

Kolay taşınabilirlik yerine göre artı yerine göre büyük bir eksi. Az yer kaplıyor ancak kusursuz bir kurulum da yapsanız taşımak için demonte mobilyayı söktüğünüzde son söküşünüz olabiliyor, genelde en fazla iki üç taşınmayı kaldırabiliyor.

Bu ürünleri tercih eden bazı insanlar için artısı sadece ‘kurarken keyif almak’ da olabiliyor. Bazen bu ürünlerin kurulumu sizin tercih etmeme sebebiniz olabiliyor.

Demonte mobilya pazarını asıl geliştiren tabii ki bu tip üretimin şirketlere getirileri. Hatta bu olayı hobiye bağlamak çok akıllıca.

Konsept farklı olunca alışveriş aşamasında da farklar oluşuyor ister istemez, aşağıdaki laf kalabalığı dikkat edebileceğiniz birkaç ayrıntıya değinmektedir:

Ne istediğinize karar verin.

Benzer ürünlerin fiyatları birbirine genelde yakın olur, bu ürünlerden çok daha fazlasını sunanlarla(boyut, ekstra dvd rafı vs.) ise aralarında daha dar bir fiyat aralığı bulunur. 130 cm genişliğinde mütevazi bir televizyon sehpası ararken kendinizi birden 180 cm’lik vitrin almış olarak bulmayın. Gerçekten ne istediğinize ve neye ihtiyacınız olduğuna her açıdan karar verin. Boyut, renk, sahip olduğu üniteler, raf sayısı gibi kriterleri öncelik sırasına dizin ve seçiminize uygulayın. Bu sadece sizin için değil çevre için de kritik bir karar.

Daha önce yakınınızdaki insanların yaptığı benzer alışverişleri araştırın.

Ne yazık ki marka ve standartlarına göre ürün ve müşteri hizmetleri kalitesi fazla dalgalanıyor. En yakınınızdan başlayarak farklı insanların farklı ürünler üzerine tecrübelerini dinleyin ve değerlendirmenizde ilk sıraya koyun. Nakliye sıkıntıları yaşamış mı? Kurarken nasıl zorluklarla karşılaşmış? Kurulum kılavuzu kullanışlı mıymış? Mobilyada bir kusurla karşılaşınca müşteri hizmetleri ilgilenmiş ve firma telafi etmiş mi? Beklentilerini karşılamış mı?

Bulabildiğiniz tüm kaynaklardan karşılaştırmalı ve detaylı araştırmalar yapın.

Tanıdıklarınızdan edindiğiniz bilgileri cebinize koyun ve bulabildiğiniz tüm kaynaklardan istediğiniz ürünleri araştırın. Müşteriler arası açık kaynak bilgi paylaşımında mesafe alsak da henüz demonte mobilya konusunda o kapsama alanını yakalayamadık. Alışveriş sitelerindeki yorumların sayısı sınırlı, inceleme yazıları ve medyaları pek bulunmuyor. Bazı e-ticaret siteleri ürünler hakkında istediğiniz yorumu yapmanıza izin vermiyor, yorumlar kurallara uysa dahi olumsuz olduğu için siliyor. Bulabildiğiniz her detayı değerlendirin, markanın sunabildiklerine dikkat edin.

Kurulu halini görme fırsatınız varsa, gidin görün.

Bazı yapı marketlerde veya markanın kendi fabrika mağazasında ürünün yapılı halini görme şansınız bulunabiliyor, varsa değerlendirin, görmeye gittiğiniz yerden almak zorunda değilsiniz, birkaç TL yol masrafına değecektir. Fotoğraf da çekin, bir bakışta her detayı zihninize kazıyamayabilirsiniz.

Nereden alacağınıza karar verin.

Bir yapı marketten edinebilirsiniz, bu size sürpriz nakliye masrafları çıkartabilir, bazı mağazalar belirli bir miktarın altındaki alışverişlerden ciddi teslimat ücretleri alabiliyor, saçma sıkıntılar yaşayabiliyorsunuz. Bir yapı marketten yaptığım alışveriş sonrası, benden taşıma için üç dört km yola 20 TL istedikten sonra tanesi 60 TL kitaplıklarımı kamyonla getirip apartmanın önüne bırakıp gitmişlerdi. Nakliye masraflarına göre karşılaştırıp fabrika satış mağazasından da edinebilirsiniz. Eğer özel aracınız varsa ve ürünün boyutu uygunsa alacağınız kutuyu arka koltuğunuza atıp eve götürme şansınız da var. İyi araştırdığınız bir ürünü internetten de getirtebilirsiniz. Çoğu e-ticaret sitesi sizle firmanın köprüsü konumunda, siteden satın alıyorsunuz, site markaya talebinizi iletiyor, marka evinize ürünü gönderiyor, teslim aldıktan sonra e-ticaret sitesi faturanızı kesiyor. Kargo firmalarıyla anlaşmalı olduklarından taşıma işlerini daha makul bir fiyata hallediyorsunuz ve ürün kapınızın önüne geliyor(apartman değil evin kapısının). Firmaların doğrudan kendisine bağlı e-ticaret sitelerini de kullanabilirsiniz.

Gelen paketleri iyi inceleyin.

Ürününüz 30 cm’lik bir raf parçası olmadığı sürece kayda değer bir ağırlığa sahip olacaktır.
Taşımanın herhangi bir adımında yapılan küçük bir sakarlık estetiği veya kullanışlılığı etkileyen hasarlara yol açabilir. Genelde parçalar dışarıdan iyi muhafaza edilecek şekilde paketlenir. Siz yine de ürün elinize ulaştığında paketinin üzerindeki muhtemel hasar izlerini iyi inceleyin. Bir şekilde hasardan huzursuz olursanız, hiç oyalanmayın, ürünü teslim almayın. Büyük ihtimalle tutanak tutulacak ve ürün firmaya geri gönderilecektir, itirazınızda haklıysanız yenisi kısa süre sonra elinizde olur. Siz paketleri açana kadar ürün kargo firmasının sorumluluğundadır, o yüzden keyfinizi kaçıran muhtemel hasarları paketi teslim almadan inceleyin. Eğer temiz bir kutuyu açtıktan sonra içinden özürlü parçalar çıkarsa muhatabınız firmadır.

Başka seçeneğiniz varsa kurulum için alışveriş yaptığınız mağazadan destek almayın. Mobilyayı baştan aşağı kendileri üretmiş gibi işçilik ücreti isteyebiliyorlar. Bilen bir tanıdığınızdan yardım alın veya iyi bir yardımcıyla dikkatle işe koyulun. Daha sonra kurarken nelere dikkat etmeli diye üç beş satır daha karalayacağım (Karaladım: Demonte Mobilya Kurulum Rehberi).

Olayın parasal kısmına çok eğilmem gariban usulü tavsiye vermem anlamına gelmiyor, alışveriş oyuncak değildir, önceliği ihtiyaç gidermektir ve bunda verimi arttırmak en iyi sonucu verir. Evet işiniz gücünüz yok.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.