Mütevazı Bilgisayar Kullanıcıları için Ubuntu


logo_ubuntu

Masaüstü veya dizüstü, bilgisayarlar artık bir evin veya çalışan bir bireyin mutlaka edinmesi gerekenler arasına girdi, eğer bireyin önceliği karnını doyurabilmek değilse. Yıllar önce stratejik hesaplamalar için geliştirilen modellerinden kat kat daha fazla işlem gücüne sahip versiyonlar artık insanların evlerinde, hatta ceplerinde. Peki bireyler ne yapıyorlar bilgisayarlarla? Olası cevaplar: internete girmek, oyun oynamak, iş yapmak. İş yapmak cevabını verecek güruh muhtemelen azınlıkta.

Çevremizde sahip olduğu bilgisayarı sadece internete girmek, haberleri okumak, dizi ve film izlemek, arada bir de kelime işlemcisi (Word gibi) ve benzeri programlarla işini görmek için kullanan ciddi bir kitle var. Bu kitle genel olarak bilgisayar kullanımını biraz derinlemesine irdeleme endişesinde de değil gördüğümüz kadarıyla. Dolayısıyla yine bu mütevazı kitlenin ciddi bir kısmı bilgisayarını düzenli olarak işlem yapamayan bir çöp tenekesi haline getirip soluğu bilgisayarcıların veya bu işlerden anlayan birinin kapısında alıyor.

Bilgisayarlar, dilinden tam olarak anlamadığınız zaman, uyuz aletlerdir. Hatta dilinden çok iyi anlayanlara bile uyuzluk yapabilirler. Aslında onlara ne öğretildiyse onu yaptıklarından çok da suç aramamak lazım. Onları taze tutabilmek ve ömürlerini uzatabilmek için tıpkı mekanik bir düzenek gibi veya bir araba gibi düzenli bakımını yapmalısınız. Bahsedilen bakım hem fiziksel (donanım) bağlamı hem de elle tutulamayan (yazılım) organları içeriyor. Donanım kısmını temizliğe önem vermek ve gerekli çalışma koşullarını sağlamak (uygun sıcaklık gibi) şeklinde özetleyebiliriz. Yazılım kısmı ise biraz daha karışık olacak ki çoğu kullanıcı kafa yormaya pek yanaşmıyor.

Özellikle işletim sisteminiz bir Microsoft Windows sürümü ise (ki muhtemelen öyle) yapmanız gereken çok şey var demektir. Ücretsiz çözümler aradığınızda antivirüs programları, güvenlik duvarları ve optimizasyon programları arasında başarılı bir kombinasyona ihtiyacınız var, ki eğer mütevazı kullanıcı sınıfındaysanız bunla ilgilenmeyebilirsiniz. Ücretli çözümler cüzi miktarlara daha iyi performans sunuyor ancak yine de çok uzun ömürlü değil. Ayrıca zaten işletim sisteminin kendisi pek cüzi bir çözüm değil. Eğer işletim sisteminiz korsan ise, kendimizi kandırmayalım korsancı olmayan az  kişi var bu memlekette, bahsettiğimiz bakım ne yazık ki pratikte mümkün değil, yapıldığında ise sadece komik bir aldatmaca. Sonuç: Abi benim bilgisayara bir format lazım ya! En son baktığımda 20 liraydı piyasası, çok zaman geçti şimdi kaç bilmiyorum.

İşte belirtilen mütevazı kitlenin ya hiç duymadığı ya da duyduğunda pek de yanaşmadığı Ubuntu tam da bu yüzden aslında tam da onlara göre, üstelik ücretsiz. Önceden bunu sadece araştırmalarıma güvenerek söylerdim, deneme fırsatı da bulduktan sonra kesinliğine inandım diyebilirim. Siz de denemek istiyorsanız uygun bir yakınınızın bilgisayarına kurun, birkaç basit uygulamayı gösterin ve takip edin.

Ubuntu_masaüstü
Ubuntu 13.10 masaüstü ekran görüntüsü. Görsel: Vikipedi

Yabancılama aşaması

Aslında alışılandan çok daha kullanışlı olan arayüz kısa bir süre yabancılanacaktır, gayet doğaldır. Merakın ve ihtiyacın üstün gelmesi ile süreç aşılacaktır.

Alışma aşaması

Arayüzün her yeri didik didik aranarak lazım olabilecek uygulamalar yavaş yavaş keşfedilir, gerçekleştirilemeyen bazı işlemler yüzünden Ubuntu’yu suçlamaya meyilli olma durumu görülebilir, geçecektir.

Unutma aşaması

Aslında alışma aşamasının tam olarak sona erdiğini söyleyemeyiz, hâlâ bazı işlerin görülebilmesi için bir yerlerin karıştırılması gerekecektir. Ancak özümsenen işlemler bir daha kafaya takılmamak üzere derinlere atılacaktır ve eski kötü günler tarih olacaktır. 2 (iki) sene hiç bilgisayarcıya gidilmeyip Ubuntu’ya yükseltme geldiğinde geçen zaman fark edilmekte ve “unutma”nın gerçek anlamı daha iyi anlaşılmaktadır.

Mütevazı bilgisayar kullanıcısı olmak bir tercihtir. Bu tercih mütevazı olmayı seçenler için bir eziyet ve para tuzağı hâline gelmemelidir. Ubuntu istikrarlı çözümleri kullanıcısının hiç başını ağrıtmadan oldukça estetik bir platformda sunabilen başarılı bir işletim sistemidir. İleri seviye kullanıcıların, eğer başka tabanlardaki işletim sistemlerine özel bir program nedeniyle (iş nedeniyle Photoshop, Excel kullanmak gibi) bağımlılıkları yoksa, ilk tercihleri arasında gelir. Yaygın işletim sistemlerinde bazı işlemlere izin veren özel programların yerini doldurmaya çalışan, bazen fazlasını yapan alternatif uygulamalar mevcuttur. Ne kadar tatmin olduğunuz ise tamamen onlardan ne kadar beklediğinize bağlıdır. Ayrıca Ubuntu ile nasıl amacınıza ulaşabileceğinizi araştırmak, derinlere gömdüğünüz ve uzun süredir meydanda görünmeyen araştırmacı ruhunuzu tekrar canlandırabilir.

Ubuntu kullanımını teşvik ediniz ve eğer sakıncası yoksa deneyiniz. Alışkanlıklara karşı biraz cesaret her zaman gereklidir, memnun kalmadığınız zaman geri almak zorunda olduğunuz bir meblağ da bulunmamakta. Buyrun: http://www.ubuntu-tr.net/

Bilgi için: Ubuntu Türkiye Wiki

Burada faydalı bir rehber de bulunuyor: Windows’tan Ubuntu’ya Geçiş

Ayrıca: Sıkça Sorulan Sorular.

Ekleme: YcD44 adlı takipçimizin uyarısı üzerine:

“Eğer Ubuntu kullanacak iseniz, cihazınıza ait donanımların Ubuntu sürücüleri olduğundan emin olun.”


“Mütevazı Bilgisayar Kullanıcıları için Ubuntu” için bir cevap

  1. Eğer Ubuntu kullanacak iseniz, cihazınıza ait donanımların Ubuntu sürücüleri olduğundan emin olun. Yoksa başınız çok ağrır.
    Bunun dışında stabil çalışan bir sistemdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.