Kol Saatinden Cep Saatine


Saatlere özel bir ilgim bulunmuyor; markaları, modelleri, mekanizmaları incelemiyorum, takip etmiyorum. Kol saatleri ile de hemen hemen hiçbir zaman aram iyi olmamıştır. Kimi kol saati çok büyük ve ağır gelmiştir, kolumda durduğu her saniye onun kolumda olduğunun farkındalığıyla gerilmişimdir. Çareyi küçük ve hafif kol saatlerinde aramaya çalıştığımda da kısa kollu konforlu giyeceklerimle birlikte bir türlü takamamışımdır. Kısacası, kol saati taşıyamıyorum. “Ne gerek var ki?” diyebilirsiniz zira devir akıllı telefonların, genel olarak telefon dahil mobil cihazların devri, telefonlar bütün karmaşık özellikleriyle birlikte aynı zamanda birer saat bizler için. Gelin görün ki telefonlarla da aram iyi değil. Zaman içerisinde her gittiğim yere telefon götürme alışkanlığını edinsem de sürekli çıkarıp ekrana bakmak rahatsız edici. Yine de saate bakmak istiyorum, zamanı sık sık kontrol etmek hoşuma gidiyor.

Aklımda gelen ilk çözümlerden biri köstekli saat. Ancak kol saatinin ağırlığını kaldıramayan birisi bunun altında kolayca ezilebilir. Bense yine cebimde taşıyabileceğim daha sade, hiçbir yaş grubuna kılıf uydurulup yapıştırılmamış bir modele ihtiyaç duyuyordum.

Sonunda bir kol saatini cep saatine dönüştürmeye karar verdim. Amacım cebimde bozuk para gibi rahatça taşıyıp istediğim anda kolayca zamanı kontrol edebileceğim bir son ürün elde etmekti. Aynı zamanda kullanacağım saate, mantıksız bir formda da olsa, biraz emek katıp kendim için daha değerli kılabileceğimi düşündüm.

Malzemeler şu şekilde:

  • Uygun bir kol saati
  • Yan keski (ya da benzeri işlevleri görebilecek bir alet)
  • Eğe (kaba çıkıntılar için)
  • Törpü (son dokunuşlar için)

Amacım bir kol saatinin kordonunu söküp veya söktürüp, sonra kordonu tutmaya yarayan kısımları kesip tıraşlayarak bir cep saati elde etmek. Amacınız durumu işler acısı hale gelmiş bir kol saatini yeniden kullanılır hâle getirmek de olabilir bu işe başlarken.

Uygun bir kol saati araştırmasında benim kriterlerim şunlardı:

  • Küçük kadranlı, hafif ve sade olsun.
  • Ucuz olsun (üzerinde yapacağım çalışmalar düşünüldüğünde normal).
  • Kasası ideal bir kare, daire vb. şeklinde olsun. Bu şekilde kordon tutan yerler tıraşlandığında ortaya komik bir görüntü çıkmasın.
  • Kasasından tıraşlamam gereken kısım küçük olsun, işlem uzun sürmesin.
  • Kasası çok sert olmasın ki tıraşlama işlemini zorlanmadan gerçekleştireyim.

Seçtiğim model, Casio MTP-1095E-1ADF (Görsel 1). Ta çocukluğumuzda güvenimizi ve sevgimizi kazanmış bir markadır Casio, kalitelidir ve insanın cebini yormaz. Bahsettiğim serinin ise kasası benim kalkışacağım iş için çok elverişli, kordonu tutan yerler kesildiğinde harika bir yuvarlak elde edilebilir, ayrıca kasa iyon kaplama ve yumuşak.

CASIO_mtp_cep
Görsel 1

Adımlar:

Bir saatçiye gidip saatimizin kordonunu sökmesini rica ediyoruz. Oldukça basit bu işlem için ekipmanınız bulunmuyorsa zorlanabilirsiniz. Kendinizi fazla zorlamayın. Saatçi doğal olarak şaşırıyor, bir insan neden kol saatinin kordonunu söktürür merak ediyor, sağ olsun ricamızı kırmıyor ve herhangi bir ücret talep etmiyor.

Kordonu sökülmüş saatin kasasından kulakçıkları kesmek için uygun ortamı hazırlıyoruz. Yere bir örtü sermenizi tavsiye ederiz, sağa sola sıçrayacak saat parçaları ve metal tozları için.

CASIO_mtp_cep00
Görsel 2

Yan keski ile sırasıyla kulakçıkları kesiyoruz. Yan keskiniz küçük ise biraz fazladan kuvvet uygulamanız gerekebilir, bu, elinizi acıtabilir. Keserken keskiyi saatin kasasının ana kısmına fazla yaklaştırmıyoruz çünkü gövde aslında yumuşak, o kısımda da bükülmelere sebep olup istemediğimiz izler bırakabiliriz (Görsel 2). Ayrıca keserken lütfen yüzünüzden ve hassas bölgelerinizden uzak tutun saati, kollarınızı arkanızda birleştirip orada kesin farklı hareketler deneyin. Kopan metal parçaları sıçrayıp hassas bölgelere zarar verebilir.

Yan keski hamlesinden sonra geriye kalan kaba çıkıntılardan kurtulmak için azimle eğeye sarılıyoruz. Çıkıntılar ancak elinizle dokunduğunuzda hafifçe rahatsızlık verecek kadar kalana kadar eğe ile eritiyoruz onları. Bu işlem uzun sürebilir, etrafa bol miktarda metal tozu saçılabilir, atıkları itinayla toplayıp uzaklaştırın.

CASIO_mtp_cep02
Görsel 3

En sonunda artık elinize ufak ufak rahatsızlık veren çıkıntılardan kurtulmak için törpüye başvuruyoruz. Ben İsviçre çakımın törpüsünü kullandım, tırnak makasınınki de ideal. İsteyenler zımpara da deneyebilirler. İnce ince çalışıyoruz elimizi rahatsız eden hiçbir çıkıntı kalmayana kadar (Görsel 3).

Görev tamamlandı:

CASIO_mtp_cep01

Tabi ben bunları yapalı aradan bir seneden fazla zaman geçti, çekim de yapmadığım için işlemin detaylı fotoğraflarını koyamadım. İşlemin başarısından şüpheliydim zaten en başında. Saatimi severek her yerde kullandığımı söyleyebilirim. Özellikle çalışırken ve kitap okurken saati kontrol etmek için bire bir, diğer yöntemlerin hiçbirisi kadar rahatsız edici, konsantrasyon dağıtıcı değil. Benim için tek sıkıntı herhangi bir ip, zincir bağlı olmadığı için kaybetme riskinin fazla olması. Birkaç kere düşürdüğüm ve yana yana aradığım oldu ama sonunda kavuştum bir şekilde. Kaybetseydim de yine yapardım aynı saatten, pişman değilim.


“Kol Saatinden Cep Saatine” için bir cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.