Demonte Mobilya Kurulum Rehberi


Daha önce yoğun işsizliğim üzerine yazdığım Demonte Mobilya Alışveriş Rehberinin devamıdır.

Google'da "mobilya kurulum" aramasının sonuçları.
Google’da “mobilya kurulum” aramasının sonuçları, talep çok.

Demonte mobilya satın alırken alışveriş aşamasında titiz davrandınız, ürün evinize ulaştırıldı veya eve getirdiniz ve gerekli kontrolleri yaptınız. Bu varsayımın sonrasında artık kaçınılmaza varmış bulunmaktasınız: Kurulum, mobilya kolilerini kapıdan içeri sokmanızla başlayan ve içine ıvır zıvırı dizmenize kadar geçen zaman dilimi.

Yapmanız gereken ilk şey, uygun ortamı hazırlamak ve kolileri oraya transfer etmek. Daha sonra montaja başlayacaksanız uygun bir yerde bir süre bekletebilirsiniz. Kurulum için hazırladığınız yer kesinlikle hareket kabiliyetinizi sınırlamamalı, yoksa sinir krizlerine girebilirsiniz. Ürünün türüne göre içinden çıkacak ufak tefek malzemeleri(vida, minifiks vs.) kaybetmeyeceğiniz yerler oluşturmanız gerekmekte, öğrenci evindeyseniz yoğurt kapları veya taslar en ideali. Tozdan korumak için ortamın türüne göre tedbirler de alabilirsiniz. Mesela garajınız vs. yok ve evinizin yeterli boşluk barındıran tek alanı oturma odası, büyükçe bir örtü serebilirsiniz.

Kolileri doğru yönde yere yatırıp sağındaki solundaki fatura vb. belgeleri de söktükten sonra maket bıçağıyla bantlarını nazikçe keserek açabilirsiniz. Açar açmaz benzer parçalar arasında sınıflandırma yapıp etrafınıza dizerseniz tam olarak ne olup bittiğini görme şansınız olur. Parçaları dikkatle inceleyin, kolayca tesbit edebileceğiniz kusurlar olabilir, eğrilme, kalkmış kaplamalar gibi. Böyle bir kusura rastlarsanız hemen faturada ya da sevk irsaliyesinde de bulabileceğiniz firma numarasını arayın ve iletişime geçin, gerekli bilgi alışverişlerinden sonra bu durum düzeltilecektir. Eğer kusurlu ürün ile kuruluma başlar ve bu kusuru kendi başınıza düzeltmeye kalkışırsanız yaptığınız müdahalenin boyutuna göre firma destek vermeyecektir ve ürün garantisi devre dışı kalır (Testere ile bir kusurunu düzelttiğim üründe başka bir kusur ortaya çıktığında aradığım adını anmak istemediğim firmanın yetkililerinin ifadesi). Kolilerin içinden çıkması gereken kurulum kılavuzundaki malzemeler ile gerçekten kolilerin içinden çıkan malzemeleri de karşılaştırın ve eksik görürseniz aynı yöntemle firmadan bu eksikleri talep edin.

Adore Mobilya'dan aldığım çok amaçlı dolabın bir parçasındaki kusur. Müşteri temsilcilerine gerekli bilgilendirmeyi yaptım ve bu fotoğrafı gönderdim. İki gün sonra yeni parça elime ulaştı.
Adore Mobilya’dan aldığım çok amaçlı dolabın bir parçasındaki kusur. Müşteri temsilcilerine gerekli bilgilendirmeyi yaptım ve bu fotoğrafı gönderdim. İki gün sonra yeni parça elime ulaştı.

Her şeyin sağlam ve kullanılabilir olduğundan eminseniz, ürünün boyutuna bağlı olarak tek başınıza da yapabilseniz de, daha önceden haber verdiğiniz asistanınızı (ya da ustanızı) çağırın gelsin. Gerçekten bu işi biriyle beraber yapacaksanız ya önceden tecrübesi olmasına dikkat edin ya da kafa dengi bir arkadaşınızı seçmeye çalışın. Ufak fiziksel yükleri çekemeyen insanlara fazla yanaşmayın.

Kurulum kılavuzu adı verilen ve kolilerin içinden çıkan büyük ihtimalle A5’ten biraz büyük en iyi ihtimal A4 fotokopiler tahmin ettiğiniz üzere işinizi pek görmeyecek. Deneyiminiz yoksa yabancılığınızı azaltacak hiçbir kurulum mekanizması mantığı o kâğıt parçalarında düzgünce anlatılmamıştır, bazen hiç anlatılmaz. Eğer asistanınız deneyimliyse şanslısınız, eğer ufak tefek çizimlerle gösterildiyse olayın mantığı yine şanslısınız. Kılavuzu parçaları tasnif işlemi ve parçaların konumlarını belirmek için, ayrıca ufak tefek unutkanlıklar sonrası göz atmak için kullanacaksınız. Gerçek deneyim ilk defa aldığınız mobilyanın kolisinden çıkan şemanın hiçbir işe yaramaması sonucu parçaları ve bağlantılarını deneme-yanılma yoluyla keşfettiğinizde oluşuyor, acı bir şekilde (yaptım, oldu).

Önemli not, vidalama matkabına ihtiyaç duyabilirsiniz (çekice de). Ne yazık ki bu da ürüne bağlı bir değişken. Bazı mobilyalar keşke fabrikadan kereste gönderseymişler de biz imal etseymişiz dedirtir. Ancak sadece yıldız tornavidayla koca bir bilgisayar masası birleştirdiğim de olmuştur. Siz tedbiren bulundurun, yoksa bir yerden ödünç alın, matkapsız da yapabilseniz bile işlem hızınızı artırabilir.

Parçaları birleştirmede serilik kazanmanız minifiks bağlantılarını çözme hızınızdan geçiyor. Kabaca, ana parçaya sabitlediğiniz uzun bir vidaya, ona denk gelen rafı veya diğer bir parçayı yan tarafından oturtuyorsunuz. Ardından raftaki büyük boşluğa büyük vidayı diğer vida ile örtüşecek şekilde oturtuyorsunuz. Büyük vidayı sıkıştırarak parçaları  birbirine kenetlemiş oluyorsunuz. Eğer varsa minifiks vidanın kaba görünmemesi için kullanılan kapağı da üzerine çakabilirsiniz. Tüm bulmacayı aşağı yukarı bu şekilde tamamlayabilirsiniz. Aşağıda bu basit mekanizmanın bir çizimi bulunmakta:

Resim: http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Minifix_ba%C4%9Flant%C4%B1.jpg
Görsel: Minifix, Vikipedi

Ürüne göre, yere yan yatırarak veya tabandan yapmaya başlayıp yukarı çıkarak devam etmeniz gerekiyor. Bir kitaplıksa, büyük yan parçayı yatırıp üzerine rafları dik bir şekilde kurup diğer yanı kolayca kapatabilirsiniz. Sıradan bir dolapsa, tabanından yukarı doğru birleştirerek çıkabilirsiniz. Ne yaparsanız yapın, yapmadan önce iyice düşünün ve karar verin, geri dönüşünüz adım attıkça zorlaşır.

Her parça mutlaka sabitlenmelidir. Her parça milimetresi milimetresine mükemmel bir şekilde uyum sağlamalıdır ve ortaya çıkan mobilyada normal esnekliği hariç en ufak titreme olmamalıdır. Eğer varsa, bir şeyler yanlıştır: bağlantılar gevşektir ya da parçalardan bir tanesinin ölçüsü doğru değildir. Ölçü yanlışlığı en çok arka kaplamalarda görülür çünkü ince, uzun ve dar parçalardır. Olması gerekenden daha dar veya genişse kitaplığınız sağa sola kıvrak hareketler yapabilir (Bir de dans eden kitaplığım var). Bu durumda mobilyanıza bulunacağınız her temas ona hasar verebilir, özellikle taşıma amaçlı olanlar. Yine firmayla iletişime geçilmelidir.

Her şey bittiğinde geriye yeni mobilyanızın tozunu alması ve yerine koyması kalır. Hâlâ mobilyanın her kıyısını köşesini rahatça görebiliyorken iyice silmelisiniz, bir daha kolay kolay böyle göremeyeceksiniz. Taşımadan önce de kesinlikle her şeyin sağlam ve sıkı bir şekilde yerine oturduğuna emin olmalısınız. Mobilyanız ıvır zıvırınızı almaya hazır.

Birkaç gün içinde vidalarda kendi kendine ufak gevşemeler olur, yani anlattığımız kurulumdan kabaca bir hafta sonra bağlantıları tekrar sıkılaştırdığınızda asıl kurulum tamamlanır.

Taşındıkça yıpranan ve garantisini dolduran, ömrü sona yaklaşan demonte mobilyalarınızın size bir süre daha hizmet edebilmesini istiyorsanız da tüm bağlantıları ahşap tutkalı ile destekleyerek tekrar kurulum yapabilirsiniz.

İşsizlik patlamamız şimdilik sona ermiştir, kolay gelsin.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.