Uyarı: Aşağıdaki adımlar ürününüzün garanti dışı kalmasına neden olabilir.
Asus N550JK Dizüstü Bilgisayara SSD Montajı başlıklı yazımızda bilgisayarın mevcut sabit disk yuvasındaki diski söküp nasıl SSD taktığımızı göstermiştik. Bu sefer de bilgisayarımızdaki optik disk sürücüsünü çıkararak nasıl SSD veya HDD takabileceğimize bakalım. SSD montajı gerçekleştirdiğimiz yazıda kasanın nasıl söküldüğünü detaylı olarak anlatmıştık, kaldığımız yerden burada devam edelim.
Zaten daha önce sabit disk yuvasına SSD takmıştım, bu montajdaki hedefim ise DVD sürücüsünün yerine sabit disk takmak ve içine de bir Linux dağıtımı olan Ubuntu’yu kurarak kullanmak. Orijinal sabit diskin ve optik sürücünün SATA bağlantılarının hızları düşünüldüğünde yapılması gereken de bu.
Öncelikle bir adet sabit disk kızağı edinmemiz gerekiyor. Aradığımız ürüne hard disk kızağı, ssd kızağı, hdd caddy gibi ifadeleri aratarak ulaşabiliriz. Gittigidiyor, n11, hepsiburada bu tür ürünlere ulaşabileceğimiz başlıca siteler. İki ayrı kalınlıkta kızaklar var: 9,5 mm ve 12,7 mm. Bizim modelimizle 9,5 mm’lik kızaklar uyumlu.Aman fazla ucuza kaçmayın kızak elinizde kalmasın, malzeme kalitesi önemli. Malzemeler aşağıda, bir de ufak yıldız tornavida yeterli:
Kızak kutusunun içinde gerekli vidalar ve eğer bilgisayar ile uyumlu ise kullanabileceğimiz bir adet yuva kapağı da geliyor. Kızağın üzerinden sabit diskin veya SSD’nin nasıl oturtulacağı çizimlerle tarif edilmiş. Aşağıdaki gibi kırmızı çizgiye denk gelecek şekilde yuvanın içine diski bıraktıktan sonra mavi yönde diski ittirerek soketlere oturmasını sağlamamız gerekiyor:
Kızağı ters çevirdiğimizde disk üzerindeki vida delikleri ile kızak üzerindeki deliklerin aşağıdaki gibi örtüştüğünü göreceğiz. Kızak kutusunun içinden çıkan küçük yıldız vidalar ile bu deliklerden diski kızağa sabitliyoruz. Fazla sıkmayalım, sonra yalama yapmasın ama sağlam da olsun:
Yukarıda bahsettiğim yazıdaki gibi bilgisayarın arkasını açtığımızda karşılaştığımız sahne aşağıdaki gibi. Buradaki mavi çarpı çıkarmak istediğimiz parça yani optik sürücümüz. Optik sürücümüzü çıkarmak için yeşil çarpılı parçayı da çıkarmamız gerekiyor. Bunlar için de kırmızı daireler içerisindeki toplam 4 vidayı sökmemiz gerekiyor. Sonrasında sürücüyü sarı ok yönünde kaydırmamız çıkarmamız için yeterli. Sürücü kapağı ile birlikte çıkacaktır:
Sonrasında önceden hazırladığımız kızağımızı aşağıdaki gibi yuvanın ucuna yerleştirip içeri doğru (sağa) kaydırıyoruz:
Kızağı içeri kaydırırken bağlantıların birbirlerine oturması konusunda özen gösteriyoruz. Gerekirse aşağıdaki gibi mavi ok yönünde bağlantıyı destekleyerek kızağı yaklaştıralım ve iyice oturtalım:
Söktümüz metal parçayı ve vidaları geri taktığımızda bilgisayarımız hazır demektir. Dikkat ederseniz aşağıda işaretlediğimiz yerdeki vidayı takmamıza gerek kalmadı, tebrik ederim, bir vida arttırdınız!
Hemen kapatmıyoruz tabi bilgisayarın kasasını, önce yaptığımız iş doğru mu kontrol ediyoruz. Birincisi, bilgisayarı çalıştırdığımızda yeni taktığımız kızağın kenarındaki ışık yanıyor mu diye bakmalıyız:
İkincisi, acaba taktığımız diski BIOS‘ta başlatma kısmında (Boot) görebiliyor muyuz bakmalıyız. Boot>Hard Drive BBS Priorities yolunu izlememiz gerekebilir:
Artık bilgisayarın kasasını güvenle kapatabiliriz.
Ancak o da ne? Yeni kızağımızın içinden çıkan kapak modelimiz ile uyumsuz. Eski DVD sürücümüzü de kapağıyla beraber söktük. Bilgisayarımızın kenarında kocaman bir delikle karşı karşıyayız:
Bunu nasıl çözeceğiz? Eski sürücümüzün kapağını söküp yeni kızağımızın üzerine oturtarak. Endişelenmeyin, her şey standartlara uygun. Bütün parçalar birbirine cuk oturuyor. Delikler, girintiler, çıkıntılar hep ölçülü. Eski sürücümüzün kapağında, açmak için kullandığımız düğmenin hemen yanında bir delik göreceksiniz. O delik sürücüyü manuel olarak açmamızı sağlıyor. Oraya ince bir nesne sokup (kalın bir iğne, tığ vs.) bastırırsanız sürücünün kapağı açılacaktır:
Kapağı açık optik sürücüyü masaya ters bir şekilde yatırdığımızda aşağıda kırmızı yuvarlak ile işaretlediğim noktada bir klipsin kapağı tuttuğunu göreceksiniz. Klipse hassas tornavida yardımıya kırmamaya özen gösterek bastırıp kapağın bir yarısını çıkarıyoruz. Bu işlem biraz zahmetli olabilir:
Bir yarısı aşağıdaki gibi çıkarılmış kapağı çekerek diğer yarıyı da çıkarmak oldukça kolay:
Çıkardığımız kapağı, bilgisayarımızın yan tarafında oluşan boşluğa kapağın oturması gereken yönde yaklaştırıp çıt sesini duyana kadar bastırıyoruz, kırmadan tabi. Bu sayede kapak yeni yerine oturuyor ve işlem tamamlanıyor. Yeni sabit diskimiz ışığını yakarak bize selam veriyor:
Çıkardığım DVD sürücüsünü ne yaptım peki? Onun için de bir adet harici disk sürücüsü kutusu aldım ve içine yerleştirdim. Kırk yılın başında da olsa DVD’lerle bir işim olursa USB’den onu bağlıyor ve işimi görüyorum:
Kolay gelsin.
“Asus N550JK Dizüstü Bilgisayarda DVD Yuvasına Sabit Disk Takma” için 26 cevap
Tun, site çok güzel olmuş. Çok faydalı bilgiler gerçekten. Eline sağlık. Umarım içerik girmeye devam edersin.
Ustadim super bilgiler için çok teşekkürler. Sabit diski optik okuyucu yerine montajlayip bu diski Windows 10’da D veya E gibi bir bileşen olarak formatlayip kullanamaz miyiz?
Tabii ki, ben öyle kullanıyorum, SSD’im C, Harddiskim D🙂
Sondan ikinci fotoğrafta görünen cd/Dvd yuvasının sağ üstündeki boşluk bütün n550jk modellerinde standart galiba. Adamlar üretim hatası yapmışlar. Mühendis yorgun hadi neysede kontrol eden yok mu?
Açıkçası kestiremiyorum sebebi nedir:)
Eline sağlık çok faydalı bilgiler vermişsin. Şu aparatı yerleştirdikten sonra oluşan deliği kapatmayı da çözdüğümüze göre artık bir SSD alabilirim 🙂
Hayırlı olsun şimdiden🙂
Güzel anlatım, teşekkürler hocam.
N550Jv bilgisayarım için aradığım makaleyi tüm detaylarıyla birlikte yazmışsınız.
Emeğinize sağlık, teşekkürler.
Rica ederim, kolay gelsin🙂
Gerçekten faydalı bilgiler verilmiş, gelecek ayın maaşıyla alıyor ve takıyorum👍 “acaba söksem uzay mekiğine döner mi?” Sorusuna “yok be hacı halledersin!” Cevabı aldım çok mutluyum 🤓
Teşekkürler😂
Çok teşekkürler çok güzel bir klavuz olmus
Mevcut harddiskimi söküp dvd yuvasına taksam
Aldığım ssd yi mevcut harddisk yerine taksam performans açısından fark eder mi?
Sorun çıkar mı?
Önerilen yerleşim bu 🙂
Eski HDD manyetik disk ise çok büyük bir fark görürsünüz. CD yuvasına takarsanız SSD nin tam performasından yararlanamazsınız. CD yuvasının hızı HDD yuvasına göre daha düşük.
süpersiniz
ihtiyacım olan şey
Abi bu hdd toshiba markalı asustan çıkan hdd mi yoksa başka satın aldığın hdd mi ?
başka 🙂
Linkini atabilirmisin
Piyasada olmadığı için atamıyorum, 2.5” harddisklere bakabilirsiniz:)
Peki bilgisayardan çıkanı kullanamıyoz mu? Laptopdan çıkanı ?
Kullanabilirsiniz:)
Dostum merhabaa, pc ye sdd taktırmak ıstıyorum ama fazla bılgım yok yardımcı olur musun?
-öncelıkle pc asus x550lc bunun cd yuvasına girişi olur mu?
– söylenenlere göre sd yuvasına eskı hdd, eskı hdd yuvasına da ssd takın diyorlar benım işletim sistemı orıjınal geldı ve pc de önemlı dosyalar var bu şekilde yapsam format vs bir şey gerekır mı dosya kaybı yaşar mıyım ve yenıden işletim sistemi mi kurmam gerekır orıjınale devam edebılır mıyım?
Merhaba,
– Evet CD yuvasına uygun aparatı alarak takabilirsiniz.
– Dedikleri doğru. İşletim sistemini SSD’ye kurmazsanız çok bir anlamı olmaz. SSD’yi de harddisk yuvasına takmazsanız istediğiniz verimi alamazsınız. Bağlantı hızlarından dolayı. Bilgisayarınızda lisanslı bir Windows 10 kurulu ise format problem değil, anakart ile eşleşiyor işletim sistemi, SSD’ye kurulum yapıp kaldığınız yerden kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak harddiskinizi formatlamayın ve yedekleyin ki dosyalarınız kaybolmasın.