Asus N550JK Dizüstü Bilgisayar: RAM Yükseltme


Asus N550JK
Asus N550JK

Uyarı: Aşağıdaki adımlar ürününüzün garanti dışı kalmasına neden olabilir, ayrıntılı bilgi için ürün teknik servisiyle irtibata geçiniz.

Bilgisayarımız Asus N550JK-CN167D içinde 8 Gb (2 adet 4 Gb) DDR3 1600 MHz bellek ile birlikte geliyor. Bugünlerin yükünü kolayca çekebilecek bu miktarı yükseltmek istiyoruz çünkü sistem güncellemeleri konusunda oldukça unutkanız ve güncelleme için kullanabileceğimiz bellekler aradan geçecek zamanda piyasadan kaybolabilir. Bilgisayarın içerisindeki anakartın desteklediği maksimum bellek miktarı 16 Gb ve iki adet bellek yuvası var, bu demektir ki 2×8 Gb’lık bir RAM kitine ihtiyaç duyacağız.

İhtiyaç duyduğumuz bellekleri edinirken anakart ile uyumluluğunu dikkatle araştırıyoruz ve sonunda Kingston KVR16S11/8‘den iki adet edinmeye karar veriyoruz:

kingston_8ram
Kingston KVR16S11/8 8GB 1600Mhz DDR3 Non-ECC CL11 SODIMM

Aslında yapacağımız işlem genel olarak bir dizüstü bilgisayarda gerçekleştirebileceğimiz en kolay yükseltme işlemlerinden bir tanesi. Bilgisayarın kasasını tanıtan ve içerisine ulaşan adımlar için Asus N550JK Dizüstü Bilgisayara SSD Montajı başlıklı yazımın 6. adımına kadar göz atıp geri dönebilirsiniz.

 7. Değiştirmek istediğimiz belleklere daha yakından bakalım:

asus_n550jk_ram4

8. Bellekleri sağından ve solundan tutan klipsler bulunmakta:

asus_n550jk_ram4c

9. Yapmanız gereken tek şey bu klipsleri aşağıdaki gibi iki parmağınızla kavrayarak oklar yönünde birazcık çekmek:

asus_n550jk_ramh

10. Klipslerden kurtulduktan sonra bellekler aşağıdaki gibi yaklaşık 30 derecelik bir açıyla servise hazır hâle gelecektir, artık yerlerinden alabilirsiniz:

asus_n550jk_ram301
Bellekleri çıkarırken fotoğraf çekmeyi unuttuğum için takarken çektiklerimden birini temsilen sunuyorum.

11. Eski belleklerimizi kolayca çıkardık:

asus_n550jk_ramo

12. Üzerlerindeki termal bantların kasa içerisindeki fakir soğutmadan bellekler de nasibini alsın diye yapıştırıldığını düşünüyoruz. Yeni belleklerimiz de eksik kalmasın diye bantları eskilerinden söküyoruz:

asus_n550jk_ramterm

13. Yenilerine takıyoruz:

kingston_8term

14. Yeni belleklerimizi yuvalarına uyacak şekilde tekrar 30 derecelik açıyla yerleştiriyoruz ve ok yönünde hafifçe bastırıyoruz. Yuvalarına oturduklarını klipslerin belleklerin kenarlarındaki yarım daire şeklindeki oyuklara denk gelmelerinden anlayabilirsiniz. Sesi duydunuz, oturdu:

asus_n550jk_ram302

15. İkinci belleğimiz için de aynı işlemi uyguluyoruz:

asus_n550jk_ram301m

16. İşlem tamam:

asus_n550jk_ramf

17. Bilgisayarın arka kapağını yerine takmadan bilgisayarı hafifçe yatırarak açıyor, “Delete” tuşunu aşındırarak ayarlara ulaşıyor ve montaj işleminin başarısını kontrol ediyoruz:

asus_n550jk_rambios

18. Yetinemeyenlere:

asus_n550jk_ramekran

19. Artık arka kapağı kapatabiliriz. Yine Asus N550JK Dizüstü Bilgisayara SSD Montajı başlıklı yazımda bunu detaylarıyla anlatıyorum.

Eski belleklerinizi belki bir gün lazım olur diye bir kenara koyabilir, işine yarayacak bir yakınınıza verebilir veya ikinci el olarak satışa çıkarabilirsiniz, takdir sizin.

Kolay gelsin.


“Asus N550JK Dizüstü Bilgisayar: RAM Yükseltme” için 15 cevap

  1. benim bilgisayarımı 12 gp a çıkartmak istiyorum normalde 4 gp,8gp lık bir ram alıp ekliyeceğim topmal 12 gp olacak peki bu bilgisayara hasar verirmi işlemciyi arttırmam gerekirmi iyi günler…

    • Mümkünse tecrübeli birinden yakın yardım almanızı veya güvenilir bir bilgisayarcıya gitmenizi öneririm. Böyle bir konuda karar verebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.

    • RAM yükseltmesi işlemciden çok anakart tarafından kısıtlanan bir işlem. Yazılımsal olarak da işletim sisteminizin versiyonu elinizdeki RAM potansiyelini kullanmanızı engelleyebilir.
      Öncelikle işletim sisteminiz 32-bit ise 12 GB RAM taksanız bile bilgisayarınızda bunun 3.2 GB’lık kısmını kullanabilirsiniz. Bu kısıtlamayı ortadan kaldırmak için işletim sisteminizin 64-bit olduğundan emin olun. Hali hazırda fabrika çıkışı 4 GB ve üstü RAM olan cihazlar zaten 64-bit işletim sistemiyle geliyor.
      Bunun dışında boş bir RAM slotuna ekleme yapacaksanız yeni alacağınız RAM’in hız bakımından önceki RAM ile uyuşması gerekiyor. Örnek vermek gerekirse elinizde 4 GB 1600 MHz bir RAM varsa ve siz bu RAM’in yanına 8 GB yeni bir RAM eklemek istiyorsanız alacağınız RAM’in de 1600 MHz hıza sahip olması gerekiyor, aksi halde düşük olan hızda çalışma veya donanım uyumsuzluğu problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
      Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız kısa kesilmiş “notebook” uyumlu RAM ürünleri almalısınız. Masaüstü bilgisayarlara takılan RAM’ler boyut olarak daha büyük olacağı için boş yere iade işlemleriyle uğraşmak durumunda kalabilirsiniz.
      Son zamanlarda yeni cihazlarda her şeyi uyan RAM’lerin çalışmaması gibi bir durum var. Bu da gördüğüm kadarıyla yeni anakartların 1.5 V – 1.35 V RAM’lerden birini seçmesi ve onu çalıştırması yüzünden oluyor. İnternette RAM araştırması yapıldığında bazı ürünlerde bu değerin de belirtildiğini görebilirsiniz. Hali hazırda bilgisayarınızda takılı olan RAM’in değerlerine göre ürün almanız gerekiyor. Eğer takılı olan RAM 4 GB 1600 MHz 1.35 V bir RAM ise almamız gereken RAM de 8 GB 1600 MHz 1.35 V low-cut olacaktır.
      Bu bilgilerden emin değilseniz en doğru hareket takılı olan RAM’i söküp bir teknoloji marketinin OEM ürünler standına gitmektir. Teknoloji marketlerinin en bilgili çalışanları bu kısımda bulunurlar ve ‘Ben bu RAM’i yükseltmek istiyorum’ dediğinizde size yardımcı olacaklardır. Yine bir sorun yaşarsanız paketine zarar vermediğiniz sürece size ürün değişim hakkı tanıyacaklardır.

  2. merhabalar,ben de bilgisayarımın ramini yükseltmek istiyorum ancak bazı sitelerde 32gb a kadar ram desteği olduğu yazıyor,bu konu hakkında kesin bir bilginiz var mı acaba?
    bir de bu model için 16gb lık uyumlu ram hakkında bilgilendirebilirseniz sevinirim. kolay gelsin.

  3. Elinize sağlık, güzel bir döküman olmuş. Ben de aynı model için ram yükseltmesi yaptım. Ancak sipariş verdiğim firma, konuda geçen ram’in yerine farklı bir modelini (KVR16LS11/8) almam gerektiğini söyledi. Sabah montajı yaptım, herhangi bir uyumsuzluk olmadı. Bilginize..

  4. Merhaba, acaba açıklamada verdiğiniz RAM dışında başka marka tavsiye edebilir misiniz? 16 GB a yükseltmek istiyorum bilgisayarı, Farklı bir model RAM sorun yaratır mı? Cevaplarsanız sevinirim, kolay gelsin.

    • Merhaba,
      Yorumlarda farklı RAM önerileri bulunuyor. Ne yazık ki spesifik bir marka veya model öneremiyorum. Ancak belirtilen özellikleri sağladığı sürece sıkıntı yaratmayacaktır.

  5. Merhaba,
    Çok güzel yazılarınız var. SSD, takma yazınızı da çok beğendim.

    Bu model, M.2 NVMe SSD takabilir miyiz? Boş slot var mı? Cevaplarsanız sevinirim

  6. Merhaba,
    Çok güzel yazılarınız var. SSD, takma yazınızı da çok beğendim.

    Bu model, M.2 NVMe SSD takabilir miyiz? Boş slot var mı? Cevaplarsanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.