PDF’lerinizi Bölün, Birleştirin, Evirin Çevirin: PDFsam Basic


pdfsam_logo

Hemen her bilgisayar kullanıcısının elindeki bir PDF dosyasında bir şeyleri değiştirmeye ihtiyaç duyduğu bir an olmuştur. PDF görüntülemek için kullandığımız programlar genelde yarı yolda bırakır bizi bu durumda. Bu yazıda PDF dosyalarınızda ayırma, birleştirme, döndürme gibi basit işlemler yapmanıza yarayacak bir programdan bahsedeceğim: PDFsam Basic. (Eğer işletim sisteminiz Windows ise doğrudan Windows Installer (.msi) seçeneğiyle PDFsam Enhanced’i denemeden indirebilirsiniz.)

Bu programı şöyle keşfetmiştim bir iki yıl önce: PDF biçimindeki bir kitabın içerisinden belirli sayfaları ayırmam ve başka yerden başka sayfalarla birleştirmem gerekti. Bir PDF’nin içindeki belirli sayfaları ayırmak için “Yazdır” komutu verip istediğiniz sayfaları başka bir PDF’nin içine Microsoft Print to PDF gibi araçlarla kolayca yazdırabilirsiniz. Birleştirme kısmı biraz sıkıntılı. Bunun ve bunun gibi işlemlerin geneli için ücretsiz ve kullanışlı bir araç ararken PDFsam‘e (PDF Split and Merge) rast geldim ve “Basic” sürümüne o gün bugündür ihtiyaç duyduğumda doğrudan başvuruyorum. “Enhanced” sürümü ise PDF’ler ile dilediğiniz gibi oynamanızı sağlıyor, PDF’ye dönüştürülebilecek yüzlerce dosya türünü destekliyor, tabii ki pahalı.

Yükleme adımları alışılagelenle aynı. Üstelik sağ olsun fazladan garip araç çubukları gibi herhangi bir sürprizle gelmiyor bize. Sadece dil seçimi kısmında Türkçe seçeneğinin de bulunduğunu belirtmek isterim, İngilizce hâliyle geç’e tıklayıp geçmeyin derim.

Dil seçenekleri arasında Türkçe de bulunmaktadır.
Dil seçenekleri arasında Türkçe de bulunmaktadır.

Oldukça kullanışlı bir arayüzü var programın ve yine oldukça hafif, eğer kullanmazsanız bilgisayarınızdaki varlığını unutabilirsiniz bile. Dil seçenekleri arasında Türkçe bulunsa da yamalı çevirileri pek başarılı bulduğumu söyleyemem:

PDFsam Basic'in arayüzü.
PDFsam Basic’in arayüzü.

Karşımıza çıkan kutucuklar PDFsam programının modüllerini temsil ediyor. Kutucukların sağ altındaki soru işaretlerine tıklayarak internet sitesindeki yardım açıklamalarına ulaşabilirsiniz, ne yazık ki sayfalar İngilizce. Kabaca kutucuklara tıkladığınızda karşınıza çıkacak pencerelerde gerçekleştirebileceğiniz işlemler şöyle:

Birleştir: Çok sayıda PDF dosyasını ya da belirli parçalarını birleştirip tek bir PDF elde edebilirsiniz.

Böl: Bir PDF dosyasını istediğiniz yerlerden bölebilirsiniz.

Split by bookmarks (al işte) : Bir PDF dosyasını dilediğiniz sayfa işaretlemelerini kullanarak ayırabilirsiniz.

Alternatif Karıştırma: İki PDF dosyasından sayfaları artan ya da azalan sırada karıştırıp birleştirebilirsiniz.

Döndür: Birden fazla PDF dosyasının sayfa yönlendirmelerini değiştirebilirsiniz.

Split by size (yine): PDF belgelerini dosya boyutlarına göre ayırabilirsiniz.

Her birinin nasıl yapıldığı yardım sayfalarında ayrıntılı olarak anlatılmış, dili yabancı da olsa resimlerin dili yabancı değil bize, taklit yoluyla kolayca altından kalkabiliriz. Her şeyi geçtim, biz deneme-yanılma ile 21. yüzyılı öğrenmiş (en azından denemiş) insanlarız, bir kere kafaya koyduk mu yolumuz açık. Yine de Birleştir modülünü beraber deneyelim bir:

İlk PDF dosyamız 9 sayfalık bir Lorem Ipsum metni. Biliyorum PDFsam gibi bir araç gerektirecek kadar karmaşık değil ama yaptıklarımız zaten temsili.

İkinci PDF dosyamızda 2 tane Cicero görseli var, toplam iki sayfa, Lorem Ipsum şerefine.

Cicero görsellerini Lorem Ipsum metninin arkasına yapıştırmak istiyorsak Birleştir modülüne tıklayınca karşımıza çıkan ekranda şu işlemleri yapıyoruz:

PDFsam "Birleştir" penceresi.
PDFsam “Birleştir” penceresi, anlatılan seçeneklerle birlikte.
  • “Pdf dosyalarını buraya sürükle bırak” denen kısımda tarifli işlemi aynen yaparak veya yukarıdaki Ekle butonu ile dosyalarımızı ekliyoruz.
  • PDF ‘lerin penceredeki dizilişleri aynı zamanda birleştirme sıralamaları. Cicero’yu Lorem Ipsum’un arkasında istediğimize göre Cicero’ya tıklayıp Yukarı Taşı butonuna basıyoruz ya da tam tersini Lorem Ipsum’a yapıyoruz.
  • Birleştirme ayarları kısmında istersek tek sayfa sayısına sahip PDF’lerin arkasına boş sayfa ekleyebilir, her sayfaya ait olduğu PDF’nin adını gösteren dipnot ekleyebilir, sayfa işaretlerinin kaderini belirleyebilir, içindekiler tablosu ekleyebiliriz.
  • Hedef dosya kısmında ise kabaca çıktımızın adına ve konumuna karar verebiliriz.

Çalıştır’a basıyoruz ve kısa süre sonra Completed/Tamamlandı bilgisini görüyoruz ekranımızda.

pdfsam_tamam

Ve sonuç, 11 sayfalık bir LOREM_IPSUM-CICERO.pdf dosyası, Cicero görselleri hemen Lorem Ipsum metninin arkasında:

Birleştirilmiş belgenin 9 ve 10. sayfaları.
Birleştirilmiş belgenin 9 ve 10. sayfaları.

Çok daha karmaşık bölme, birleştirme, döndürme, karıştırma işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz. Sözgelimi, PDF biçimindeki bir egzersiz kitabından seçtiğim hareketleri yine PDFsam kullanarak ayırmış ve istediğim sırayla birleştirmiş arkasına bir de bir takvim yapıştırmıştım ilerlememi görmek için.

Umarım işinizi görür, kolay gelsin.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.