Newfeel Backenger 20 Postacı Çantası


Dizüstü bilgisayar için piyasada çanta karıştırırken hem estetik bağlamda hem de dayanıklılık bağlamında bizi etkileyebilen ürünlere az rastladık, rastladıklarımız da genelde aşırı fiyatlıydı. Sanal ve gerçek ortamlarda yaptığımız taramalar sırasında bir ara Ankara Kentpark’taki Decathlon’a da uğradık. Newfeel Backenger 20 ile orada karşılaştık:

newfeel_canta_magaza

Firmanın adresini (Newfeel) incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Backenger çantaların en önemli özelliği görünüşte postacı çantası olmaları ancak ufak bir iki hamle ile sırt çantasına dönüştürülebilmeleri. Bu tasarım 2012 yılında inovasyon ödülü kazanmış. Tüm yükü tek omzunuzda taşımaya artık dayanamayacak duruma geldiğinizde veya postacı çantasının size izin vermediği esneklikte hareketler yapmanız gerektiğinde bu özellik oldukça işe yarayabilir. Ancak sırt çantasına dönüştürdüğünüzde bir omzunuz ped ile desteklenecek ve diğeri sadece askıya temas edecek, bu nedenle çok da konforlu gelmeyebilir. Omuz pedinin ve askının oldukça konforlu olduğunu eklemek gerek.

20 litrelik bu çanta aynı zamanda oldukça fonksiyonel. Evinizin anahtarını, kredi kartınızı, su şişenizi, kalemlerinizi, telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı ve adaptörünü, defterinizi, kitabınızı, birkaç parça giyeceği ve daha da fazlasını rahatlıkla sığdırabileceğiniz ve her biri bu detaylar düşünülerek tasarlanmış birçok göz var. Özellikle elinizin altında olan, hatta cebinizden de yakın olan gözlerin sık kullandığınız eşyalarınız konusunda size oldukça yardımı dokunacaktır. Bu çantaya 15.6″ dizüstü bilgisayar, fare, adaptörler, şarj aletleri, iPad, defterler, dergi, iki günlük giyecek, kalemler, kâğıtlar ve hediyelik birkaç eşya yükleyerek yaptığım bir seyahatte sağlamlığını ve fonksiyonelliğini ciddi şekilde sınadım, benim omzum kopacaktı ama çantanın dikişlerinin ayrılmaya niyeti yoktu.

newfeel_canta_kahve
Tercih ettiğim Backenger 20 modeli.

Çantanın izin verdiği bilgisayar ölçülerine ayrıca değinmek istiyorum. Firma sitesinde ve bulabileceğiniz tek mağaza olan Decathlon‘da belirtildiği üzere içerisine 15.4 inçlik bir dizüstü bilgisayar sığdırabiliyorsunuz. Komik bulduğum ve yaygın kullanımdan uzak bu ölçü yüzünden 15.6″ bilgisayarlar genelde içerisine sığmıyor. Peki ben nasıl kullanıyorum? Kentpark’ta Backenger 20’yi ve başka yerlerde satın alabileceğimiz diğer alternatifleri gördükten sonra ne yapıp edip kesinlikle bu çantayı almamız gerektiğine ikna olduk. Malzeme kalitesi, sağlamlığı, konforu ve kapasitesi açısından piyasada bize uygun fiyat aralığındaki en baba çantadan birkaç tık ötedeydi. Bilgisayarın sığıp sığmayacağı problemini yanıtlamak için Kentpark’a tekrar uğradık, bu kez bilgisayar yanımızdaydı. Backenger 20 çantaları askılardan indirip bilgisayarı sığdırmaya çalıştık, neyse ki çalışanlar bir şey demedi. 383 x 255 x 27,7 mm ölçülerindeki bilgisayarım ucu ucuna sığdı, hazne içine sabitlendi, fermuar zor kapandı. Alırken tereddüt etsem de zaman içerisinde hazne biraz daha esnedi ve şimdi daha rahat sığıyor. Almaya niyetli iseniz ucu ucuna sığdı dediğim ölçülerle kıyaslamanızı veya en garantisi gidip denemenizi tavsiye ederim.

Çanta konusunda kafama en çok takılan detaylardan bir tanesi suya dayanıklılık meselediydi. 2014 yazının başında Ankara’yı vuran ve yeni yeni akarsulara, göllere kavuşmamızı sağlayan yoğun yağışlar altında dizüstü bilgisayarın çantasına sarılıp eğilerek koşturmuş biri olarak bu detaya takılmam gayet normal. Şaka bir yana, aynı zamanda gündelik kullanım için de alacağım çantayı içinde bilgisayar veya başka bir elektronik eşya varken her yağmurdan, çamurdan, darbeden sakınmak istemiyordum. Piyasa zaten yükseklerde, o kadar para veriyorsak, ki vermek zorundayız, değmeli. Sırf bu yüzden almayı düşündüğüm çantaların da yarısını eledim. Belki daha önce karşılaşmışsınızdır, suya dayanıklılık gibi hassas konularda firmalar “Suya dayanıklıdır.” ve “Su geçirmezdir.” ifadeleri arasında git-geller yaparak potansiyel müşteriyi ikna etmeye çalışır. Suya (veya genel olarak sıvılara) dayanıklı olması demek dayanıklılık eşiği aşıldığında su geçirmeyeceği anlamına gelmez. Fakat müşteri ürünü su geçirmez zanneder. Su geçirmez ise daha kapsamlı ve keskin bir ifadedir. Ayakkabı alırken bu mesele yüzünden ağır kazık yemiş biri olarak oldukça hassasım seçim yaparken. Kentpark’ta da Backenger 20’ye bilgisayar sığdırmaya çalışırken su döküp geçirgenliğini test etmeyi de düşündük ancak çalışanlardan çekindiğimiz için kalkışmadık. Çantanın gövdesini biraz elimizle yoklayıp geçirmeyeceğine kanaat getirdik ve aldım. Sonuca geçmeden bu yöntemin yanlışlığını vurgulamak istiyorum: Bir kumaşın sıvı geçirgenliği o kumaşın dokusuna ve malzemesine bağlıdır, bunlar da her zaman elle yoklayarak veya gözle karar verebileceğiniz özellikler değil ne yazık ki.

Çantaya mağazada yapamadığım sıvı geçirgenlik testini evde uyguladım, işim gücüm yokmuş gibi fotoğraflar da çektim ve sonucu da üşenmeden yazdım. Çantanın sıvı geçirir veya geçirmez dediğimiz kısımlarından hiçbiri su geçirmiyordu.

1. Çantanın ana gövdesinde dikişlerin üzerinde toplanan su birikintisi:

newfeel_su1

2. Gövdedeki en ön bölmenin “iç”i:

newfeel_su2

3. Bilgisayar haznesinin hemen yanındaki geniş göz:

newfeel_su3

4. Tek sıkıntı fermuarların hafif sıvıya karşı dayanıklı olmasına rağmen üzerine sıvı bocalandığında pek de başarılı olmamasıydı, görünüşü de pek izole bir imaj katmıyor. Aşağıdaki görselde tek su geçiren kısmın fermuar olduğunu görebilirsiniz:

newfeel_fermuar

5. Fermuarlar ne kadar geçirirse geçirsin önemli olan çantanın üst kapağının suyu tutması ki şu görsel çok güzel anlatacaktır bunu:

newfeel_su4

Sonuç: Çantada kullanılan hemen hemen hiçbir kumaş suyu sevmiyor. Öyle ki çantanın bir gözüne boşalttığınız su o gözde kalabiliyor. Bu, çantanızın bir bölmesinde meydana gelebilecek ıslak bir kazadan bilgisayarınızı kurtarmanız için size şans verebilir. Kullandığım yarım şişe suyu çantayı banyoya götürüp ters çevirerek döktüm. Zaman içerisinde sıvılara karşı dayanıklılığında bir düşüş olur mu bilmiyorum, firma böyle bir duruma düşülmemesi için çantayı kirlendiğinde yıkamamayı ve nemli bir bezle silmeyi önermiş; zaten sıvı tutmaması kolay kolay kirlenmeyeceği anlamına geliyor.

Çarşı pazardaki çantacıları da gezmiş ve ucuz ürün için her yeri taramış olmama rağmen Backenger 20’nin fiyatını sonuna kadar hak ettiğini düşünüyorum, en azından şimdilik. Bilgisayar bölmesinin zırh gibi korunaklı olmasını da artı puan olarak ekliyorum. Postacı çantası tarzını sevmeyebilirsiniz. Bu tarzın omuriliğiniz üzerindeki potansiyel yan etkilerini eksi olarak düşünüyorum. Yine de fırsatınız varsa gidip yerinde test etmenizi öneriyorum.

İyi günlerde kullanın.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.