Evde Temizlik Amaçlı Kola Kullanımı


Uzun süredir Türk içerik üreticileri arasında bir patlama var bu konuda: Kolanın temizleyici özelliği. Açık hava reklam panolarından tutun popüler bloglara kadar her yerde kola kullanarak neleri nasıl temizleyebileceğiniz ile ilgili görüntüler, yazılar bulabiliyorsunuz. Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da yabancı içerik üreticilerini geriden takip ediyoruz: Onlar çok önceden kolanın temizleyici özelliği üzerinde uzun uzun durdular ve artık kola kullanmanın gerçekten mantıklı olup olmadığını sorguluyorlar.

Geçenlerde kullanıla kullanıla sararmış porselen bardakları güzelce temizlemek için ben de herkesin gözünün önünde sürekli oynatılan videoların etkisi altında kalarak kola kullanmaya karar verdim. Marketten 1 litre kola aldım. Şekersiz kolayı tercih ettim, şekerlisi yapış yapış yapar bardakları bir de onu çıkarmakla uğraşmayayım, diye. Bir kabın içerisine boşalttım kolayı ve içine bardakları batırdım. Yirmişer dakika beklettim her bir bardağı içinde.  Sonuç: Bardaklar eskisi gibi bembeyaz.

Şimdi bir de bu sürecin pek dillendirilmeyen olumsuz yönlerine değinelim:

– 1 litre şekersiz kolayı aşağı yukarı 3 liraya aldım (Şubat 2018), ki pek çok durumda 1 litreden çok daha fazlası lazım. Bir temizlik malzemesi için sizce de biraz pahalı değil mi? Üstelik bu temizlik malzemesi tek kullanımlık sayılır. Kola asidik özellikleri sayesinde temizliyor. Benzeri hatta daha güçlü asidik özelliklere sahip ve daha ucuz pek çok temizleyici var. Alır, kullanırsınız ve kalanını evdeki başka temizlik işlerine saklarsınız.

Kola pek de güçlü bir temizleyici değil sanki? Avuç içi kadar bir beze birkaç damla çamaşır suyu döküp aynı bardağın üzerinde bezi bastırarak gezdirdiğimde de aynı beyazlamayı görebiliyorum. Ya da bardağı içerisine çamaşır suyu damlatılmış bir kap suya batırdığımda. Kolada ise dakikalarca beklemeniz gerekiyor. Reklam panolarında oynatılan videolarda “Klozete dökün ve yarım saat bekleyin.” gibi talimatlar var. Üstelik bekledikçe gazı kaçan, gazı kaçtıkça asitliği azalan ve zayıflayan bir malzeme bu.

Kolayla temizlik sonrası iş bitiyor mu? Videolarda bitiyor gibi görünebilir ancak deneyen bilir, yanıt: Hayır. O parıl parıl seramiklerinizin veya bozuk paralarınızın bir de yapış yapışlığını gidermek için uğraşıyorsunuz. Üstelik ben bu sorunu aşabilmek için şekersiz kola aldım ve yine de uğraşmak zorunda kaldım: Bardağı kolanın içinden çıkartıp bir de yıkadım. Şekerli kola kullanan yabancı dostlarımız arasında dışındaki yapışkan tabakayı kazımak zorunda kaldığını söyleyen bile var.

Bir gıda maddesini temizlik amaçlı kullanmak ne kadar doğru? Bu tartışmayı kolanın aslında bir gıda maddesi olup olmadığı tartışmasını göz ardı ederek yapıyorum. Tamam, çıkaramadığımız bazı lekeler veya buzdolabı gibi kritik noktalar için sözün gelişi sirke veya limon suyu kullanıyoruz. Ancak şişe şişe değil, makul miktarlarda. Kola ise üretici firmaların kendi ifadesiyle de içilmesi için üretilen bir ürün. İçinde sağlıkla veya sağlıksızca tüketilebilecek bir sürü gıda maddesi var. Bütün bunların 2,5 litresini 4,5 liraya (Şubat 2018) edinip, şişenin ağzını açıp klozete boşaltmak sizce de biraz garip değil mi?

Kim bilir, belki bu kola ile temizlik patlaması da bir an önce markete koşup bir şişe kola kapıp denememiz içindir? Neyse, zaten yakında kolayı bir temizlik malzemesi olarak pek de mantıklı bulmamak çeviri odaklı Türk içerik sitelerine tamamen hakim olur, diye umuyorum.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.