Çökmüş Bilgisayardan Ubuntu ile Dosya Kurtarmak


Son derece çaylak hislerle yazılmış bu yazıda sizlere sıkça kullandığım bir çökmüş bilgisayardan dosya kurtarma yöntemini anlatmaya çalışacağım. “Çökme” dediğimiz ilginç vaka uzun süredir hiç başıma gelmese de (nazar değmesin) az sonra bahsedeceğim yöntemi birkaç arkadaşımın bilgisayarında başarıyla uyguladım ve onlar için çok önemli ve ciddi kurtarışlara imza attım diyebilirim. Yalnız bazı adımlarda karşılaşabileceğiniz sorunlar, özellikle Windows 8 ile birlikte gelenler, saç baş yoldurabilir. Yine de bu yöntem bana sabit diski söküp başka bir cihaza takarak içindeki dosyaları kurtarmaktan daha kolay geliyor, en azından bir şeyler söküp takmak zorunda değilsiniz. Zaten temel mantıkları aynı.

Varsayımlarımız şu şekilde:

  • Bilgisayarınızda donanımsal değil yazılımsal bir problem var.
  • Bilgisayarınızda işletim sistemi olarak bir Windows sürümü yüklü; XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10 gibi (Aslında Windows olmayan işletim sistemlerinde de kolayca uygulanabilir, kendi uyguladığım bilgisayardan ötürü bu varsayım yapılmıştır.)
  • Sistem dosyası silinmesi vb. basit bir sebeple artık bilgisayarınızı açamıyorsunuz, açılış ekranında takılıp kalıyor, mavi ekran geliyor, … (Özellikle çocukların sürekli kurcaladığı cihazlarda sık görülür.)
  • Güvenli modda bilgisayarınızı başlatamıyorsunuz; onarma, sistem geri yükleme, yedekten kurtarma gibi imkanlarınız bulunmuyor (Bulunuyorsa önceliğiniz bunlar üzerinden gitmek olmalı.)

Hemen tarifimize başlayalım. Gerekenler:

  • Az sonra anlatılacak işlemlerin bir kısmını gerçekleştirebilmek için ikinci bir bilgisayar.
  • Bir adet taşınabilir USB bellek (en az 2 gb kapasiteli).
  • Kurtaracağınız dosyaları atabileceğiniz bir başka taşınabilir taşınabilir USB bellek ya da taşınabilir disk.
  • Biraz zaman, biraz da sabır.

En az 2 gb kapasiteye sahip olması gerektiğini söylediğimiz taşınabilir belleğe USB’den çalışan Ubuntu kurulumu yapacağız ve bu belleği çöken bilgisayarımıza takarak bizim için hayati öneme sahip dosyalarımızı diğer depolama cihazımıza kopyalayacağız.

Öncelikle USB belleğe aktaracağımız Ubuntu ISO dosyasını indirmemiz gerekiyor. Bunun için şu sayfadaki ya da şu sayfadaki indirme bağlantılarını kullanacağız. Burada dikkat edeceğimiz nokta bilgisayarımızın desteklediği sürümün 32 bit mi 64 bit mi olduğu. Cevabı en kolay şöyle bulabiliriz, çöken bilgisayarımızdaki işletim sistemi 32 bit ise 32 bit Ubuntu, 64 bit ise 64 bit Ubuntu indirmeliyiz.

cokmus_00
Görsel 1: 32 bit ve 64 bit Ubuntu 14.04.3 ISO dosyaları (disk imajları).

Daha sonra sıra indirdiğimiz ISO dosyasını USB belleğimize yazmaya geliyor. Bu konunun da detaylı anlatımı şu bağlantıda Türkçe olarak var. Ubuntu’nun kendi sitesinde de Ubuntu sistemlerde ve Windows sistemlerde bu işlemin nasıl yapılabileceği İngilizce olarak anlatılmış. Özeti ise şöyle: Rufus (Tavsiye edilir.) veya Universal USB Installer gibi ücretsiz programlardan faydalanarak disk imajımızı USB belleğe bir iki tık yardımıyla kolayca kopyalıyoruz.

Ardından çöken bilgisayarımızda fırından yeni çıkmış USB belleğimizi çalıştırabilmek için gerekebilecek birkaç ayar yapmamız gerekiyor. Gerekebilecek dedik çünkü genelde az önce oluşturduğumuz USB belleği bilgisayarımıza takıp yeniden başlattığımızda karşımıza doğrudan Ubuntu kurulum ekranı çıkacaktır. Diyelim ki çıkmadı:

Genel olarak eğer sisteminiz Windows XP, Vista veya 7 ise ayarlarla uğraşmak daha az süslü bir arayüzle muhatap olmanıza rağmen nispeten kolay. Bilgisayarınızın BIOS‘una erişmelisiniz bir şekilde; bu, bilgisayar açılırkenki birkaç saniyelik zaman diliminde gerekli tuşa basmanızla mümkün. O gerekli tuş ise bilgisayardan bilgisayara değişiyor, Delete, Esc, F1 ve F2 en popüler olanları. Merak etmeyin açılırken hangisinin doğru tuş olduğunu sisteminiz size bildirecektir. BIOS ekranı açılmasıyla ilgili karşılaşabileceğiniz sorunlar ve çözümleri derya gibi, kendilerine Google’dan ulaşabilirsiniz. BIOS ekranına gelince Boot sekmesini açın ve Priority yani Öncelik ayarlarında birinci sıraya USB belleğinizi getirin. Hangi seçeneğin sizin USB belleğiniz olduğunu isminden kolayca anlayabilirsiniz.

Eğer sisteminiz daha yeniyse, yani Windows 8, 8.1 veya 10 ise, bu sefer UEFI ayarları ve Secure Boot ile uğraşmalısınız ki bu aşamada onlarca kez vazgeçebilir ve yeniden deneyebilirsiniz, internette bile çözümünü bulamayacağınız sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Başlı başına heyecanlı bir macera olan bu kısmı sizlere bırakıyorum.

cokmus_01
Görsel 2

Çökmüş bilgisayarınızı USB belleğiniz üzerinden başarıyla başlattığınızda karşınıza Ubuntu’nun kurulum ekranı çıkacak, karanlık bir ekran. Tabii şimdilik bir şeyler kurmak istemiyoruz. Bu ekranda bizim seçimimiz Try Ubuntu without installing yani Ubuntu’yu yüklemeden dene (Görsel 3). Daha sonra Ubuntu bellekten yüklenecek ve karşımıza masaüstü gelecek.

cokmus_02
Görsel 3

Sol taraftaki barda, Ana Seçke ve Install (Yükle) Ubuntu ikonlarının hemen altındaki, üçüncü sıradaki, Files yani Dosyalar ikonuna tıklıyoruz (Görsel 3). Karşımıza genel bir dizin çıkıyor.

cokmus_03
Görsel 4

Yeni açılan pencerede soldaki panelde Devices yani Cihazlar seçeneğinin altına sıralanmış birkaç cihaz görüyoruz (Görsel 4). Bunlardan üstteki ikisi yani 383 GB Volume ve 367 GB Volume bizim rahmetli sistemimizden kalan disk bölümlendirmelerimiz, yani muhtemelen Yerel Disk D ve C’miz. 8.0 GB Volume ise benim deneme amaçlı taktığım boş bir USB bellek. Daha sonra Elements adındaki taşınabilir diskimi bilgisayara taktım ve 383 GB Volume içindeki dosyaları kopyalayıp Elements’in içine yapıştırdım:

cokmus_04
Görsel 5

Kopyalama operasyonu tamamlandığında sizin de kurtarma operasyonunuz tamamlanmış oluyor. Daha sonra bilgisayarınıza neyi nasıl yükleyeceğiniz ise size kalmış. Kolay gelsin.


“Çökmüş Bilgisayardan Ubuntu ile Dosya Kurtarmak” için 3 cevap

  1. Bu paylaşımı 2 yıl önce görmüş olsaydım hayatım şuan çok farklı olabilirdi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.